BBC vesti na srpskom

Корона вирус: Боља епидемијска ситуација у Србији, болнице се враћају у редован рад, у Њујорку обавезна вакцинација за запослене у приватним компанијама

У свету је до сада заражено више од 266,4 милиона људи, а преминуло близу 5,26 милиона. Дато је више од 8,22 милијарди доза вакцина, према подацима Универзитета Џонс Хопкинс.

BBC News 07.12.2021
kovid propusnica
Гетти Имагес

Док у Србији боља епидемијска ситуација утиче на рад болница и неке од њих се враћају у редован рад, запослени у приватним компанијама у Њујорку мораће да се вакцинишу, уколико желе да долазе на посао.

„Вакцинација ће од 27. децембра бити обавезна за све запослене у њујоршком приватном сектору, који чини око 184.000 компанија&qуот;, најавио је градоначелник Бил де Блазио.

Према најновијим званичним подацима од понедељка, 6. децембра, у Србији је у последња 24 часа преминуло је још 39 људи, а регистровано је 1.565 нових случајева заразе.

У све више земаља пријављује је се зараза новим сојем корона вируса - омикроном.

Први случајеви бележе се у Русији, Аргентини и Непалу, док је у Европској унији откривен у 17 земаља.

Потврђен је и трећи случај новог соја вируса у Хрватској, из Службе за епидемиологију кажу да су сви контакти оболелих детектовани.

У Италији су на снази строже мере, које искључују невакцинисане из јавних активности, а у Француској на снагу ступају нова ограничења, међу којима је и затварање ноћних клубова на четири недеље.

У свету је до сада заражено више 266,4 милиона људи, а преминуло је близу 5,26 милиона.

Дато је више од 8,22 милијарди доза вакцина, према подацима Универзитета Џонс Хопкинс.


baner
ББЦ

Цлицк хере то сее тхе ББЦ интерацтиве

Када примити бустер дозу вакцине?

Институт за јавно здравље „Батут&qуот; објавио је препоруке када примити бустер дозу вакцине.

Бустер (додатна, појачана) доза вакцине против Ковида-19 примењује се код свих који су примили две дозе вакцине, објавио је Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут&qуот; и то:

  • после најмање пет месеци од давања друге дозе, код људи који су претходно примили две дозе вакцине Фајзер Бионтек (мРНК) или Спутњик и АстраЗенека (векторске вакцине);
  • после најмање четири месеца од давања друге дозе, код људи који су претходно примили две дозе Синофарма (инактивисане вакцине);
  • након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе, код људи са урођеним или стеченим ослабљеним имунитетом.

Оставља се могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза.

Уколико се Спутњик вакцина примењује као бустер доза, даје се прва компонента наведене вакцине.

Istraživanje
Гетти Имагес

Шта се дешава у Србији?

Према најновијим званичним подацима, у Србији је у последња 24 часа преминуло још 39 људи, а регистровано је 1.565 нових случајева заразе од 13.837 тестираних.

Од почетка пандемије, званично је потврђено 1.265.228‬‬ случаевја заразе, а преминуло је укупно 11.955 људи, према подацима са сајта цовид19.рс.

У болницама је тренутно 3.449 пацијената, а на респираторима 178.

Ђорђе Лалошевић, начелник дијагностичке радиолошке службе у Клиничко-болничком центру Др Драгиша Мишовић рекао је за РТС да се у тој установи тренутно на лечењу налази 91 ковид пацијент, од којих су 23 деца.

Навео је и да А блок КБЦ-а излази из ковид режима и враћа се у редован рад.

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља рекао је да су иновативни лекови прекретница у борби са вирусом и да до краја децембра у Србију стиже 10.000 доза лека молнупиравир, који производи компанија Мерк, као и Фајзеров лек.

Simptomi Delta soja
ББЦ
Симптоми Делта соја

Погледајте видео о леку ивермектин


Цлицк хере то сее тхе ББЦ интерацтиве

Погледајте: Како да разликујете симптоме корона вируса, грипа и прехладе


Сви држављани Србије могу да преузму Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против корона вируса и резултатима различитих тестирања на ковид-19.

Дигитални зелени сертификат, поред личних података - имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је неко вакцинисан, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе.

Овај сертификат садржи и резултате ПЦР, антигенског и серолошког теста.

Дигитални зелени сертификат добијаће и они који су у претходних шест месеци прележали ковид-19, а после тога се нису вакцинисали.

Овај сертификат могуће је преузети преко сајта еУправа.

Пријављивање за вакцинацију у Србији је могуће преко портала е-Управе, Вајбер апликације, као и телефоном преко позивног центра на број 0800 222 334.

У Србији је од 12. јула доступна дигитална апликација намењена људима који имају проблема са пост-ковид синдромом.


Укратко из света:

  • СЗО: Прве информације - омикрон даје блажу форму болести.
  • У Италији пред празнике нове мере за невакцинисане.
  • Главни ковид симптоми су и даље висока температура, упоран кашаљ и губитак чула укуса и мириса, кажу стручњаци из Велике Британије.
  • У Јужној Африци се припремају за четврти талас изазваног новим сојем вируса.
  • Омикрон се шири и у Индији.
  • У свету је до сада заражено више од 265,8 милиона људи, а преминуло близу 5,25 милиона. Дато је више од 8,17 милијарди доза вакцина, према подацима Универзитета Џонс Хопкинс.

Каква је ситуација у региону?

До сада је умрло 12.687 људи, а опоравило се 192.218

До сада је преминуло 11.218, а опоравило се 590.341 људи

До сада је преминуло 5.317, а опоравило се 396.791 људи

Од последица корона вируса до сада је преминуло 7.641 људи, а опоравило се 203.574

Преминуло је 2.329, а опоравило се 154.013 људи

  • Косово - 161.135 потврђених случајева

До сада је преминуло 2.985, опоравило се 157.828 људи


Погледајте видео: Све о Делта соју вируса


Како је у свету?

У Италији су појачане мере за невакцинисане како би се сузбило ширење корона вируса.

Само онима који су вакцинисани или су се недавно опоравили од ковида биће дозвољено да иду у позориште, биоскопе, места са живом музиком и на велике спортске догађаје.

Такозвана зелена ковид пропусница која показује да је особа вакцинисана, сада ће бити потребна и за одлазак у хотел и улазак у возила јавног превоза.

Мере су ступиле на снагу и остаће најмање до средине следећег месеца.

Стопа заразе у Италији постепено расте од средине октобра.

Ово није једина земља у Европи која је поставила ограничења за невакцинисане.

Надлежни у Аустрији су у новембру предузели драстичан корак, увевши карантин за оне који нису примили вакцину.

У Немачкој су уведене забране за оне без потврде о вакцинацији на многим јавним местима, а у Грчкојнајављене месечне казне од 100 евра за све старије од 60 година који остану невакцинисани.

Владимир Путин, председник Русије нада се да ће Светска здравствена организација (СЗО) ускоро одобрити вакцину против корона вируса Спутњик В.

Додао је да је одобрење СЗО неопходно како би Русија помогла другим државама испоручујући Спутњик В, између осталог и бесплатно.

Марија Ван Керкове, техничка руководитељка СЗО за корона вирус рекла је да прве информације говоре да особе заражене омикроном обично имају блажу форму болести, али је додала да је прерано о томе говорити.

Напоменула је да је потребно време да заражени прођу потпун процес инфекције и да може проћи неколико недеља пре него што заиста постане јасно колико ће људи од оних који су заражени омикрон сојем развити тешку форму болести.


Погледајте видео: Како настаје колективни имунитет


korona virus
ББЦ
Banner
ББЦ

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.

(ББЦ Невс, 12.07.2021)

BBC News

Прочитајте још

Кључне речи

Александар ВучићВладимир ПутинДејвид БекамФудбалАтлетикаЕвропско првенствоКосовоБалканЦрна ГораХрватскаСловенијаОсигурањеПросветаРТСАнгела МеркелШабацНишВрањеДелтаЉубљанаЗоран СтанковићЕвропска УнијаБразилАргентинаХоландијаНови ПазарЛибанИзраелХамасВлада СрбијеЕгипатТунисКубаЗагребГоран СтаменковићТутинГрадоначелник БеоградаЕкситЗајечарОлимпијске игреПараолимпијске игреХенкокБатајницаУставни судМинистар просветеБиоскопСеверна КорејаМоскваТексасУкрајинаНови СадМедвеђаЊујоркБриселЕвропски комесар за проширењеБугарскаЈавна предузећаВакцинаЗрењанинВашингтонЗлатиборФацебоокГрчкаРојтерсНезапосленостЕвропско првенство у фудбалуАеродромВенецуелаМакедонијаНепалВанредно стањеТајландМиконосЈужна АфрикаКанадаЕУПекингШангајИндијаКинаЧешкаЛетонијаАустријаИталијаПортугалВелика БританијаЕнглескаШкотскаСМСПредседник СрбијеНенад ПоповићКњажевацКрушевацБечББЦБела кућаКонгресСенатАФПРусијаНемачкаБе

Друштво, најновије вести »