Đorđević: Nametnuti Inckov zakon predstavlja nastavak politike zapada

Beta 27.07.2021

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas, povodom "nametnutog zakona Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida", da taj akt predstavlja "nastavak politike zapada" da se Republike Srpska prvo proglasi genocidnom tvorevinom, a onda po tom osnovu i ukine.

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da smatra da bi sledeći korak međunarodne zajednice i sarajevskih političara mogao da bude "izmena karaktera građanskog rata u Bosni i Hercegovini i traženje ratne odštete".

On je prozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se "hvali prijateljstvom sa novoizabranim Visokim predstavnikom (za BiH) Кristijanom Šmitom", koji uskoro stupa na dužnost, "da interveniše i ukine ovaj nametnuti zakon".

"Ukoliko se povlačenje zakona ne ostvari, pozivam institucije u BiH da reaguju po ovom zakonu koji inače zabranjuje negiranje svih ratnih zločina i odmah pohapse hrvatske i bošnjačke političare i aktiviste koji negiraju i umanjuju genocid nad Srbima u NDH. Da vidimo zakon na delu", rekao je Đorđević.On je ponovio stav ovog pokreta "da se u Srebrenici nije desio genocid, a da je jedini genocid koji se dogodio na teritoriji Bosne i Hercegovine onaj u Drugom svetskom ratu, čije žrtve su bili Srbi, Jevreji i Romi, a koji su sproveli Hrvati i Bošnjaci".

(Beta, 07.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »