OEBS: Institucije Kosova moraju da obezbede napredak i unaprede prava manjina

Beta 27.07.2021

Institucije Kosova moraju da obezbede kontinuirani napredak i u fokus stave unapređivanju prava nevećinskih zajednica, kao temelj izgradnje istinski inkluzivnog, mirnog i održivog društva, konstatuje se u izveštaju Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu.

U petom po redu izveštaju Misije OEBS-a se ocenjuje napredak u kosovskim institucijama u primeni Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina u oblastima dijaloga između zajednica, bezbednosti i pravde, jezika, obrazovanja, društveno-ekonomskih prava, kulture i medija.

Novi šef Misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Davenport, rekao je da je ta misija direktno angažovana u pružanju podrške institucijama i "nastavićemo da budemo partneri relevantnih institucija, prateći preporuke u ovom izveštaju za rešavanje identifikovanih problema".

Devenport je rekao i da je unapređenje prava nevećinskih zajednica "kamen-temeljac izgradnje istinski inkluzivnog, mirnog i održivog društva".

Izveštaj beleži i pozitivne pomake tokom četvorogodišnjeg perioda evaluacije, "uključujući integraciju pravosuđa, usvajanje pravne regulative o povratku raseljenih lica i usvajanje nekih ključnih dokumenata o politici u oblasti kulturnog nasleđa".

Pozitivni koraci su i u efikasnosti Institucije ombudsmana "i vladinih napora da uspostavi sveobuhvatan institucionalni okvir za omogućavanje punog uključivanja zajednica Roma i kosovskih Aškalija u društvo".

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da štiti i promoviše ljudska prava i prava zajednica, kao i demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti.

(Beta, 07.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »