Nikezić (SSP): Odlazak Geoksa socijalna bomba za Vranje

Beta 29.07.2021

 Odlazak Kompanije Geoks (Geox) iz Vranja biće "socijalna bomba" za taj grad jer će bez posla ostati 1.200 ljudi, ocenio je danas predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Nikezić je u saopštenju naveo da Geoks u fabrici u Vranju radi šest odsto zaposlenih u tom gradu gde je prosečna plata 17 odsto manja od republičkog proseka.

"Kolilko ovoj vlasti nije stalo do radnih mesta najbolje se vidi po tome što je premijerka Ana Brnabić pre samo četiri dana u Vranju izjavila da nema informaciju da Geoks ide iz Vranja, a predsednik Srbije Aleksanad Vučić sinoć rekao da već dva meseca zna da Geoks zatvara fabriku i otpušta sve radnike", istakao je on.

Nikezić smatra da je odlazak Geoksa iz Srbije "očekivani rezultat desetogodišnje politike siromaštva, kojom subvencionišemo strane investitore, zainteresovane isključivo za jeftinu radnu snagu".

"Svake godine preko 100 miliona evra dajemo strancima koji ne donose nove tehnologije, ne ulažu u Srbiju, ne poštuju naše zakone, zagađuju našu prirodu, a radnicima isplaćaju platu koja je manja od minimalne potrošačke korpe. Umesto da štitimo prava naših radnika, 2014. smo izmenili Zakon o radu kako bi tim strancima omogućili da angažuju radnike na lizing, da ih teraju da rade u pelenama, vikendom i u smenama od po 12 sati", naveo je Nikezić.

Dodao je da razvoj zemlje ne mogu i neće doneti Geoks, i njima slični investitori, već je potrebno hiljade malih domaćih investicija koje koriste domaće resurse i sirovine, repromaterijal i radnike.

"Očigledno je da ova vlast nema ni para ni vremena za domaće investicije, pa će većina radnika Geoksa, kao i stotine hiljada njihovih kolega, posao morati da traži izvan Srbije", rekao je Nikezić.

(Beta, 07.29.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »