BBC vesti na srpskom

Birfest, muzika i festivali u doba korone: Organizatori žele „sigurnu zonu", šta su uslovi za posetioce

Beogradski festival piva održaće se, kako je najavljeno, od srede 18. do nedelje, 22. avgusta na beogradskom Ušću sa više od 60 bendova i izvođača.

BBC News 17.08.2021

Osamnaesti po redu Beogradski festival piva - Birfest, koji je odložen 2020. zbog pandemije korona virusa, ove godine će biti održan, ali po posebnim pravilima.

„Mere ulaska su potvrda o vakcinaciji, papir da ste preležali korona virus ili brzi antigenski ili PCR test da ste negativni.

„Biće pet punktova na samom događaju, na parkingu iz Ušća, gde će moći da se urade testovi po minimalnoj ceni", kaže Maja Cvetković, pevačica benda E-play i portparolka ove manifestacije.

Program će svakog dana počinjati u 19.30 sati dok će ulaz na festival pratiti i posebna procedura prilagođena propisanim epidemiološkim merama, naveli su organizatori u saopštenju.

Već nekoliko dana broj novozaraženih u Srbiji prelazi 1.000, što pojedini ocenjuju kao početak četvrtog talasa pandemije.

„Ograničiće se da ulaze samo zdravi i da festival bude sigurna zona, jer je to jedan od festivala koji su odobreni.

„Primenjivaće se isti protokoli kao i na drugim festivalima, gde se pokazalo da nije dolazilo do zaraze", dodaje Maja Cvetković.

Organizatori novosadskog festivala Egzit, koji je prvi veliki evropski muzički festival organizovan usred pandemije korona virusa, saopštili su kasnije da ovaj događaj nije doprineo povećanju broja zaraženih.

Takav protokol za ulaz bio je i na Egzitu, kao i za dolazak na nedavno održani Sabor trubača u Guči.

Ko sve nastupa na Birfestu?

Beogradski festival piva trebalo bi da se održi od srede 18. do nedelje, 22. avgusta na beogradskom Ušću.

Organizatori festivala, koji je londonski Indipendent svojevremeno svrstao među 20 svetskih festivala koje treba posetiti, najavili su više od 60 bendova na dve bine.

https://www.instagram.com/p/CSrDjsZM9Zh/

Prvo veče na glavnoj bini rezervisano je za nastupe bendova TAP 011, Bijelo dugme, Galija i Blaža i kljunovi, a svako naredno biće više izvođača.

Ulaz je besplatan.

Organizatori navode da je ovo prvi put, još od koncerta kod Hajdučke česme 1977. godine, da posetioci mogu besplatno da gledaju koncert najpopularnijeg rok sastava bivše Jugoslavije - Bijelog dugmeta.

Ovoga puta to će biti na najkvalitetnijem zvuku u ovom delu Evrope koji će produkcijski biti prilagođen veličini samog događaja, saopštili su, a prenosi Danas.

Bijelo dugme je i 2005. nastupalo na beogradskom Hipodromu, ali je taj koncert bio na meti kritika zbog lošeg zvuka.

ušće
BBC
Već danima traju pripreme za početak festivala na prostoru nadomak beogradskog Ušća

Bend E-play poslednji put je nastupao na ovom festivalu 2018. godine.

„Imali smo sjajan koncert, volela bih da se to ponovi i da možda bude i bolji ove godine.

„Pre toga smo dva ili tri puta svirali, sećam se da je jednom bilo na Kališu (Kalemegdanu) dole i kad smo se popeli na binu bukvalno se nije video kraj publike", kaže Maja Cvetković iz ovog benda.

Posebno se raduje nastupu na Birfestu, jer je „u moru festivala ovo najposećeniji".

Prema procenama organizatora, svake godine bude više od pola miliona posetilaca.

„Naravno da tu dolaze ljudi iz raznoraznih razloga i da neki nisu možda nikad ni gledali nas, ali to je ujedno i prilika da zadobijemo novu publiku koja dolazi zbog piva ili nekog drugog benda.

„Birfest je potpuno drugačija atmosfera i super je što će uopšte biti održan", kaže basistkinja i pevačica.

Nastupaju u petak, kada su i koncerti bendova Ritam nereda i Goblini, a u ponoć posetioce očekuje posebni muzički vatromet.

Ostalih dana publika će moći da uživa u nastupima Marčela, Sanšajna, Dejana Petrovića i mnogih drugih.

Beogradski festival piva i muzike se održava od 2003. godine.

Tokom prethodnih godina posetiocima je predstavljeno više od 500 različitih pivskih brendova, kako domaćih, tako i iz inostranstva.


Pivo kao oruđe za borbu protiv klimatskih promena


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.17.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »