Jakšić: SRS traži smenu ministarke Čomić i da SNS raskine koalicioni sporazum sa LSV pre izbora (VIDEO)

Beta 02.09.2021

Predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) Đurađ Jakšić izjavio je danas da radikali zahtevaju da se pre narednih izbora smeni ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kao i da vladajuća Srpska napredna stranka raskine koalicioni sporazum sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Jakšić je rekao novinarima u centrali SRS-a da taj zahtev upućuju zbog protivustavnog delovanja Čomić i LSV, i zbog zalaganja na daljem razbijanju srpskog nacionalnog identiteta, kao "i fabrikovanju još jedne lažne, takozvane, Vojvođanske nacije".

"Srpska radikalna stranka je mišljenja da Gordana Čomić ne sme ostati u Vladi Srbije više ni jedan jedini dan, a koalicija sa separatističko-autonomaškom klikom koja je okupljena oko takozvanog Vojvođanskog fronta, po našem mišljenju, mora biti raskinuta kako na republičkom tako i na lokalnom nivou", kazao je Jakšić.

On je naveo da je Čomić za manje od godinu dana na mestu ministra u Vladi Srbije nanela veliku štetu srpskim nacionalnim i državnim interesima, podsećajući da je ministartvo na čijem je ona čelu izradilo Zakone o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnim zajednicama.

Podsetio je da SRS već nekoliko meseci prikuplja peticiju protiv Zakona o istopolnim zajednicama.

Jakšić je istakao da radikali pokreću inicijativu za izmenu statuta autonomne pokrajine Vojvodine, kojom bi se, eliminisali ih službene upotrebe zvanični simboli te autonomne pokrajine.

"Takozvani grb autonomne pokrajine Vojvodine iz 2002. godine i takozvana Čankova zastava iz 2004. godine predstvaljaju neuko, šarlatansko i nakaradno rešenje i čist istorijski falsifikat", rekao je predsednik Izvršnog odbora SRS, navodeći da je istoričar Mirko Stojnić ukazao na činjenicu da su elementi grba autonomne pokrajine preuzeti iz popularne slikovnice.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 09.02.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »