BBC vesti na srpskom

Politika i diplomatija: Aukus - Pakt Amerike, Velike Britanije Australija protiv Kine, Peking odgovara: „Krajnje neodgovorno"

Iz Pekinga kažu da sporazum, u kome se spominju i podmornice na nuklearni pogon podriva regionalni mir.

BBC News 18.09.2021
President Joe Biden delivers remarks on a National Security Initiative virtually with Australian Prime Minister Scott Morrison
Reuters

Francuska je odlučila da povuče ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije, pošto su te dve države zajedno sa Velikom Britanijom postigla sporazum kojim je okončan ugovor o nabavci podmornica vredan 40 milijardi dolara.

U saopštenju, francuski ministar inostranih poslova Žan Iv Le Drijan naveo je da je ova specifična odluka koju je doneo predsednik države Emanuel Makron posledica izuzetne ozbiljnosti situacije, prenela je agencija Rojters.

Bela kuća je saopštila da žali zbog ovakve odluke Francuske.

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija sklopile su istorijski bezbednosn pakt Aukus. prema čijim odredbama će Australija prvi put moći da gradi podmornice na nuklearni pogon na osnovu američke tehnologije.

Pakt Aukus, kojim će biti obuhvaćena i razmena veštačke inteligencija i drugih tehnologija, jedan je od najvećih bezbednosnih sporazuma u poslednjih nekoliko decenija, kažu analitičari.

Zvaničnici Kine su osudili ovaj sporazum ocenivši ga kao krajnje neodgovoran.

Francuska je oštro reagovala na vest o otkazivanju australijske narudžbine, a ministar spoljnih poslova Le Drijan ocenio je da je tom odlukom Australija „zarila nož u leđa".

Zvaničnik Bele kuće je izjavio da SAD žale zbog francuske odluke i rekao da je Vašington zbog toga kontaktirao sa zvaničnim Parizom.

Dodao je da će se Sjedinjene Države u narednim danima angažovati na rešavanju razlika sa Francuskom.

Diplomatski izvor u Francuskoj rekao je da je Pariz prvi put na ovaj način opozvao ambasadore, prenosi Rojters.

Žao Lidžijan, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, rekao je da savez ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost i da će ubrzati trku u naoružavanju.

Iz kineske ambasade u Vašingtonu opitužili su ove tri zemlje za „hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude".

A UK Astute Class nuclear-powered submarine
Ministry of Defence

Kako je došlo do formiranja novog pakta?

Novo partnerstvo je ozvaničeno u sredu na zajedničkoj virtuelnoj pres konferenciji kojoj su prisustvovali Džo Bajden, američki predsednik, Boris Džonson, premijer Velike Britanije i Skot Morison, predsednik australijske vlade.

Iako Kina nije direktno spomenuta, trojica lidera su više puta izjavila da je zabrinutost za regionalnu bezbednost „značajno porasla".

U razgovoru za BBC, Ben Volas, sekretar odbrane, rekao je da se Kina „upustila u jednu od najvećih vojnih investicija u istoriji".

„Kineska mornarica i vazduhoplovstvo rastu velikom brzinom. Očigledno je da su angažovani na nekim spornim teritorijama. Naši partneri u tim regionima žele da održe stabilnost", rekao je on.

Poslednjih godina, zapadne zemlje optužuje Peking za rast napetosti na spornim teritorijama poput Južnog kineskog mora.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da pakt očuvati bezbednost i stabilnost širom sveta i doneti stotine novih radnih mesta za visokokvalifikovane ljude.

Savez Aukus je verovatno najznačajniji bezbednosni sporazum između tri zemlje od Drugog svetskog rata, kažu analitičari.

Savez je usmeren na organizaciju vojske, što ga odvaja od alijanse Pet očiju u koju su uključeni i Novi Zeland i Kanada, čiji osnovni cilj je razmena bezbednosnih informacija.

Izgradnja australiskih podmornica jedna je od najvažnijih stavki, a tu su i razmena informacija o sajber bezbednosti i tehnologijama za brodove i druga vojna plovila.

„Ovo je istorijska prilika za tri zemlje, koje su partneri i saveznici u promovisanju bezbednosti u regionu Indopacifika", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Gaj Bokenstejn iz Azijskog društva u Australiji kaže da ovaj potez pokazuje da su sve tri nacije podvukle pokazale stav zbog agresivnih poteza Kine u ovoj oblasti.

Žan Iv Ledrijan
Reuters
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Ledrijan rekao je da nemaju poverenje u Australiju

Predstavnici zapadnih zemalja pomno su pratili kineska ulaganja u infrastrukturu na pacifičkim ostrvima i kritikovali trgovinske sankcije Kine nad Australijom.

U prošlosti, Australija je održavala dobre odnose sa Kinom, njenim najvećim trgovinskim partnerom.

Ali odnos se poslednjih godina poremetio zbog političkih napetosti.

Ona sada postoje i sa Francuskom, jer je Australija raskinula ugovor vredan 50 milijardi dolara za izgradnju 12 podmornica.

„Imali smo poverenja u Australiju, ali je ono sada izgubljeno", rekao je Le Drijan.

Zašto prave podmornice na nuklearni pogon?

Ove podmornice su mnogo brže i teže ih je uočiti nego standardne.

Pored toga što pod vodom mogu ostati mesecima i nose veći teret, ispaljuju projektile sa veće udaljenosti.

Njihovo stacioniranje u Australiji ključno je za američko prisustvo i uticaj u regionu, kažu analitičari.

SAD dele detalje tehnologije izrade podmornica prvi put u 50 godina.

Ranije su tehnologiju delile samo sa Velikom Britanijom.

Australija će postati sedma država na svetu koja upravlja podmornicama na nuklearni pogon, posle SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Rusije.

Zvaničnici Australije kažu da nemaju nameru da nabavljaju nuklearno oružje.

U međuvremenu, sa Novog Zelanda kažu da će australijskim podmornicama biti zabranjen uzlazak u novozelandske vode, u skladu sa postojećom politikom o prisustvu takvih plovila na nuklearni pogon.

Novi Zeland jeste član alijanse Pet očiju, ali su zvaničnici ove zemlje oprezniji u usklađivanju stavova sa SAD ili Kinom.

Premijerka Džasinda Ardern rekla je da Novi Zeland nije dobio poziv da se pridruži savezu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.18.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »