VKS: Stavovi doneti u skladu sa zakonom i nisu obavezujući, služe ujednačavanju sudske prakse

Beta 20.09.2021

Stavovi koje zauzima Vrhovni kasacioni sud (VKS), kao najviša sudska instanca u Srbiji, su u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu i ti stavovi nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse, saopštila je danas Opšta sednica VKS.

Kako se navodi u saopštenju, sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima

"Pogrešno interpretirana dopuna stava VKS vezano za troškove obrade kredita, koji nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine, a kako se to pokušava prikazati u javnosti, već dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene, upravo je rezultat nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima, te potrebe ujednačavanja sudske prakse", piše u saopštenju.

Opšta sednica, koju čine sve sudije Vrhovnog kasacionog suda, u saopštenju je osudila "potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumčenja obmanu javnost i politizuju rad Vrhovnog kasacionog suda".

Nekoliko desetina advokata okupilo se na današnjem protestu ispred Vrhovnog kasacionog suda, gde su izrazili nezadovoljstvo povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana.

Advokat Miroslav Živković izjavio je na protestu da Vrhovni kasacioni sud (VKS) ima 24 sata da "izbriše dopunu pravnog stava iz 2018. godine, jer će u suprotnom advokati ponovo protestvovati u petak ili subotu, ali ne na miran način".

(Beta, 09.20.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »