Oslobođenje: Vlast odugovlači istragu eksplozije u Slobodi da prikrije javašluk

Beta 22.10.2021

Istraga eksplozije u fabrici vojne industrije "Sloboda" u Čačku, u kojoj su povređene tri osobe a više stotina građana evakuisano, i dalje nije zavšena a detalji se kriju od javnosti da bi se prikrio javašluk odgovornih, saopštio je danas pokret Oslobođenje.

Predsednik Saveta za odbranu i bezbednost tog pokreta Janko Todorov podsetio je da su dve eksplozije u toj fabrici, 4. i 19. juna, pored povređenih i evakuisanih, imale za posledicu i veliku štetu na privatnim objektima i da je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u televizijskom gostovanju štetu procenio na milion i po do dva miliona evra.

Todorov je rekao da su u fabrici neadekvatno skladišteni municija i druge zapaljive materije, a da je Ministarstvo odbrane znalo da se postupa mimo propisa.

"Inspektorat odbrane je još 2017. naložio da se prekine sa praksom odlaganja baruta, eksploziva i drugih opasnih proizvoda u nenamenske objekte i na otvorenom prostoru", naveo je Todorov.

On je rekao da Ministarstvo odbrane danas tvrdi da nije nadležno za inspekcijski nadzor u slučaju eksplozije u Čačku, iako u Zakonu o odbrani piše potpuno suprotno.

"Ko je odgovoran za to što propusti u skladištenju municije nisu ispravlјeni skoro četiri godine, iako se znalo za njih? Ko je naložio neadekvatan smeštaj baruta i eksploziva", upitao je Todorov i dodao da je sumnjivo što se istraga odugovlači četiri meseca bez konkretnih rezultata.

"Očigledno se tako prikriva nemar i javašluk političkih nameštenika u fabrici. Treba li opet da se ponovi tragedija da bi se prozvali odgovorni? U krugu od jednog kilometra od fabrike nalazi se čak pet škola", upozorio je on.   //

(Beta, 10.22.2021)

Čačak »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »