BBC vesti na srpskom

Turska i politika: Erdogan proteruje ambasadore SAD, Francuske, Nemačke i još sedam zemalja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio je da se 10 ambasadora proglase „personama non grata" zbog pozivanja na oslobađanje biznismena i aktiviste Osmana Kavale.

BBC News 23.10.2021
A journalist stands in front of a poster featuring jailed businessman and philanthropist Osman Kavala in October 2018
AFP
Osman Kavala je u zatvoru duže od četiri godine bez presude

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je naredio da se 10 ambasadora, među kojima i američki i francuski, proglase „personama non grata" (nepoželjnim).

Odluka je usledila posle zajedničke izjave stranih diplomata o hitnom oslobađanju aktiviste za zaštitu ljudskih prava Osmana Kavale.

On je u zatvoru više od četiri godine zbog protesta i pokušaja državnog udara, iako nije osuđivan.

Status „persone non grata" može da izbriše nečiji diplomatski status i često rezultira proterivanjem ili povlačenjem priznanja izaslanika.

Ovonedeljna izjava o Kavali zajedno je stigla iz ambasada SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske.

Obraćajući se u subotu masi u Eskišehiru, Erdogan je rekao da ambasadori „ne bi smeli da se usuđuju da dođu u tursko ministarstvo spoljnih poslova i izdaju naređenja".

„Izdao sam naređenje našem ministru inostranih poslova i rekao šta mora da se učini.

„Ovih 10 ambasadora moraju odmah da budu proglašeni nepoželjnim i to mora odmah da se reši", dodao je.

Međutim, ostaje nejasno šta će se sada dogoditi.

Erdogan je rekao da bi izaslanici trebalo ili da razumeju Tursku ili da odu, prenose turski mediji.

Tursko tužilaštvo je smatralo da se iza antivladinih protesta 2013. godine krije američki milijarder Džordž Soros, kog mnogi autoritarni vladari u sveta vole da optuže za zaveru protiv njih.

I Erdogan je na mitingu u subotu pomenuo Sorosa.

„Čovek po imenu Kavala je Soroseva produžena ruka u Turskoj! Deset ambasadora se raspitivalo o Kavali u našem Ministarsvu spoljnih poslova. Kakva besramnost!", rekao je Erdogan.

U februaru 2020. godine, sud je oslobodio Kavalu u vezi sa protestima 2013. godine, ali nikada nije pušten jer je tužilaštvo po drugom članu tražilo njegovo hapšenje, a kasnije je dodalo i optužbu za špijunažu.

Redžep Taйip Эrdogan
AFP
Erdogan kaže da ambasadori ne bi smeli da drže lekcije i izdaju naređenja Turskoj

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak ambasadore da kako bi im bio uručen protest zbog njihove izjave o slučaju Kavala, koja je okarakterisana kao neodgovorna.

U saopštenju stranih ambasada kritikovana su „stalna odlaganja" na suđenju Osmanu Kavali, koja su „bacila senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu".

Oni su zatražili brzo rešavanje ovog slučaja i pozvali su „Tursku da obezbedi njegovo hitno puštanje na slobodu".

Biznismen Osman Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine.

Optužen je za finansiranje protesta i učešće u neuspelom puču tokom jula 2016. godine.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Osman Kavala je odbacio optužbe.

Kavala je prošle nedelje, u intervjuu iz zatvorske ćelije, rekao agenciji Frans pres da se oseća kao oruđe kojim Erdogan, koji već dvadeset godina vlada Turskom, pokušava da prikaže opozicione ličnosti kao strane agente.

Ranije ove nedelje, Erdogan je branio turski pravosudni sistem.

„Rekao sam našem ministru spoljnih poslova: 'Ne možemo da dopustimo luksuz da ugostimo ovakve u našoj zemlji. Da li je na vama da Turskoj držite lekciju? Šta zamišljate da ste?".

Savet Evrope, glavni nadzornik ljudskih prava u Evropi, dao je Turskoj poslednje upozorenje da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o oslobađanju Kavale do suđenja.

Evropski sud za ljudska prava je 2019. godine hapšenje Kavale prepoznao kao „politički motivisan progon i pokušaj turskih vlasti da ućutkaju aktivistu nevladine organizacije i branioca ljudskih prava, odvrate druge od takvih aktivnosti i parališu civilno društvo u zemlji".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.23.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »