Selaković: Holandski investitori hvale Srbiju jer se tokom poslovanja nisu sreli sa korupcijom

Beta 29.11.2021

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas u Hagu da su se tokom sastanka sa holandskim investitorima čule pohvale o svim pogodnostima ulaganja u Srbiju, među kojima i da se tokom poslovanja nisu susreli sa korupcijom.

On se sastao sa predstavnicima nekih od holandskih kompanija koje posluju u Srbiji, kao i sa predstavnikom Holandske agencije za preduzetništvo, koja funkcioniše u sistemu holandskog Ministarstva inostranih poslova, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Organizovanje manjih poslovnih foruma prilikom bilateralnih poseta je nova praksa u radu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao je Selaković.

Kako je navedeno u saopštenju, među devet kompanija na forumu bili su Hajneken i Delez.

"Sa jedne strane ovo je važno zato što se u Srbiju ulaže, a onda i iz nje izvozi, a sa druge strane politički je važno. Svi predstavnici kompanija sa kojima smo razgovarali šire dobru sliku, imidž nove Srbije u koju se isplati ulagati, koja je prijateljski nastrojena prema investitorima, koja je sa značajno nižim nivoom birokratskih barijera", rekao je Selaković.

On je rekao da su se na sastanku čule pohvale o svim pogodnostima ulaganja u Srbiju, među kojima i da se holandski investitori tokom poslovanja u Srbiji nisu susreli sa korupcijom. Sve to, prema rečima šefa srpske diplomatije, čini imidž Srbije kao ekonomskog lidera regiona.

Predsednik Holandsko-srpske poslovne asocijacije Bojan Leković rekao je posle foruma da je cilj te asocijacije da se pomogne srpskoj ekonomiji privlačenjem što većeg broja investicija.

Selaković u Holandiji: Srbija uradila mnogo na polju reformi i očekuje da se to vrednujeMinistar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u Hagu razgovarao sa holandskim ministrom inostranih poslova Benom Knapenom o evropskom putu Srbije, inicijativi "Otvoreni Balkan", situaciji u regionu, kao i o produbljivanju političke i ekonomske saradnje.Kada je reč o evropskom putu Srbije, Selaković je posle sastanka rekao da je holandskom kolegi izneo šta je Srbija uradila na polju ekonomskih reformi, kao i reformi u oblasti vladavine prava, jačanja pravne države, a da je dokaz za to broj i obim stranih investicija.

"Nigde neće te investicije da dođu ako je zemlja nesigurna, ako nema stabilan i predvidiv pravni sistem", rekao je Selaković.

Naglasio je da Srbija očekuje da će se "na odgovarajući način vrednovati ono što smo do sada uradili, a uvereni smo da smo uradili mnogo". 

Selaković je rekao da je Holandija od 2010. do 2020. nominalno najveći investitor u srpsku privredu, da su holandske kompanije u tom periodu uložile 8,5 milijardi evra, a da u ovom trenutku holandske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 17.000 radnika.

Ocenio je da je značaj njegove posete Holandiji višestruk s obzirom na to da je, ne samo prošlo 14 godina otkako je poslednji ministar spoljnih poslova Srbije bio u poseti Hagu, već i zato što je 2021. godina u kojoj obeležavamo 130 diplomatskih odnosa između dve zemlje, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Holandija je posebno zainteresovana za situaciju u našem regionu, važan joj je stav Srbije i odnos prema izazovima sa kojima se region susreće, rekao je Selaković.

Istakao je da je holandska podrška inicijativi "Otvoreni Balkan" veliko ohrabrenje za Srbiju.//

(Beta, 11.29.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »