Joksimović: Bilo bi neobično da EU ne otvori bar jedan klaster do kraja godine (VIDEO)

Beta 30.11.2021

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Beogradu da očekuje otvaranje bar jednog klastera do kraja godine u okviru evropskih integracija Srbije, rekavši da bi bilo neobično da se to ne dogodi jer su sve članice Evropske unije učestvovale u pisanju Izveštaja o Evropske komisije o napretku za 2020. u kom je data preporuka da se klasteri otvore.

"Mislim da bi bilo veoma neobično da ne otvorimo nijedan klaster, očekujem otvaranje klastera. Da li će biti jedan ili dva to će zavisiti od procene svake zemlje članice, na kraju dogovor mora da se donese konsenzusom", rekla je Joksimović novinarima u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Ona je dodala da je Evropska komisija "jasno u Izveštaju o napretku preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom, klaster 3 - inkluzivni rast i konkurentnost i klaster 4 - zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost".

"Po novoj metodologiji prvi put je Izveštaj o napretku pisan uz aktivno učešće i kontribuciju zemalja članica. Bilo bi neobično da sada zemlje članice ne podrže otvaranje makar jednog klastera ako su svi zajedno učestvovali u pisanju Izveštaja i u zaključcima koji preporučuju otvaranje", dodala je ministarka.

Ona je dodala da je priveden kraju rad na ustavnim amandmanima te da će u Narodnoj skupštini biti usvojen čitav niz akata koji zaokružuju proces pripreme svih neophodnih procedura za izmenu Ustava u pogledu pravosuđa.

Najavila je da se za datum referenduma o ustavnim izmenama razmatra 16. januar.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE //

(Beta, 11.30.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »