Vučić:Kampanja protiv Rio Tinta ne zbog litijuma, nisam potpisao Zakon o eksproprijaciji

Beta 01.12.2021

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da se u Srbiji ne vodi kampanja protiv litijuma već protiv kompanije Rio Tinto, navodeći da veliki deo demonstranata želi da se iskopavanjem litijuma bavi druga kompanija.

"Razlog je to što neki žele da se jedna druga kompanija bavi time. Rade za interes druge kompanije, imamo podatke i o tome", rekao je Vučić u vanrednom obraćanju iz Predsedništva.

On je naveo da postoji jedna primedba na Zakon o eksproprijaciji koja je ozbiljna, o kratkim rokovima koji su ostavljeni vlasnicima zemlje.

"To nije protivustavno, ali smatram da nije dobro. Neprimerena je primedba o eksproprijaciji i novčanoj nadoknadi za nelegalne objekte. To su različita tumačenja, to ostaje meni, i dalje proučavam ustavnost zakona. Zakon o referendumu je u potpunosti ustavan i u skladu sa preporukama EU, i ja sam ga odmah potpisao", naveo je predsednik.

Dodao je da mu "ne pada na pamet" da potpisuje vraćanje zakona u Skupštinu i da ga demonstracije ne interesuju već samo ako "neko krši zakon i ruši imovinu".

Građani koji, kako je naveo, stvarno brinu o životnoj sredini - nemaju razloga za brigu jer nema konačne odluke, a odluka će biti doneta zajedno sa građanima.

"Zauzimanje puteva i auto-puteva suprotno je svakom zakonu i Ustavu Srbije, kao i svake civilizovane zemlje na svetu. Oni (demonstranti) moraju da znaju da se protivpravno ponašaju", ponovio je Vučić i dodao da policija ne treba da obezbeđuje skup kojim se blokiraju putevi - jer to nije u skladu sa zakonom.

Predsednik je savetovao policiju da pusti demonstrante i "da se celoj Srbiji pokaže koliko može da traje to maltretiranje".

Zamolio je i građane da se uzdrže od reakcije i da puste demonstrante da se "iživljavaju nad nama nekoliko sati".

Ponosan je na policiju, kako je naveo, koja se ponela kao "nigde u Evropi".

Prema njegovim rečima, dobio je od organizatora demonstracija zahteve u kojima traže traže, između ostalog, oslobađanje svih uhapšenih.

"Govore da sam ja diktator, pa traže od diktatora da oslobodi uhapšene. Zamislite da oslobađate ljude koji su tukli druge. Sve drugo je u redu, ali one koji biju druge, u Srbiji to ne može", istakao je Vučić.

Kako je kazao, u ekološka udruženja iz inostranstva je u toku ove godine uloženo osam miliona evra, navodeći da građani za 99 odsto tih udruženja nisu ni čuli jer "nemaju lica" i da "novac stigne i onda ide onima koje građani prepoznaju".

"Pričamo o ogromnom novcu. Velika je tuča u celom svetu za litijum, neverovatna borba za jednu od strateških sirovina u savremenom svetu. Srbija ga ima, da li će to da koristi ili neće, to je drugo, ali ga ima", rekao je Vučić.

On je naveo da su rađene ozbiljne analize o evropskim resursima litijuma, navodeći da analize nemaju veze aa Rio Tintom već da bi videli šta je to što bi Srbija mogla da dobije.

"Srbija ima na području više naseljenih mesta, između Loznice i Krupnja, velika nalazišta jadrita. Jedan od 26 minerala u okviru jadrita je i litijum, koji je nezamenljiv u izradi litijumskih baterija za električne automobile. Počela je velika trka u celom svetu za litijumskim nalazištima", rekao je Vučić.

Vučić o Rio Tintu: Vlast od 2004. do 2012. odobrila geološka istraživanja u opštini Loznica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je večeras devet dokumenata koja kako je rekao, dokazuju da je vlast od 2004. do 2012. godine odobrila kompaniji Rio Sava Eksplorejšn da izvodi geološka istraživanja na području opštine Loznica.

Vučić je kazao da je ključni dokument od 1. februara 2012. kojim se odobrava toj kompaniji izvođenje radova metodom bušenja velikog prečnika.

"Ovo je prvi i jedini dokument do sada koji suštinski dozvoljava bilo kakvo bušenje i pravljenje bušotina na teritoriji Srbije", rekao je Vučić u vanrednom obraćanju građanima.

Dodao je da su ti dokumenti usvojeni dok su na vlasti bili "Đilas, Jeremić, Zelenović, Tepić...".

"Mi ćemo još najmanje godinu i dva, tri meseca čekati samo studiju o uticaju na životnu sredinu da bismo sa bilo čim mogli da izađemo pred građane", kazao je predsednik Srbije.

Najavio je da će "u narednim danima" obići stanovnike sela na području Loznice kako bi sa njima razgovarao o tome "šta oni očekuju od svoje države i šta su potrebe države".

"Idem tamo hladne glave, da čujem šta je njihovo mišljenje, da im predstavim šta možemo da dobijemo i da izgubimo, bez ikakvog rešenja u glavi. Hoću bez ikakvog skrivanja od bilo koga da odgovorim na svako njihovo pitanje, ali neću da razgovaram sa političarima ni sa tajkunima Ćutom i Zelenovićem nego sa ljudima koji žive u tih 10 sela", rekao je Vučić.

Dodao je da "ulica neće voditi politiku Srbije" dok je on na mestu predsednika zemlje.

"Ulica ne može da vlada Srbijom. Ovom zemljom vladaju institucije i tako će biti", dodao je Vučić.

Vučić: Objavili tekst o Danilu na njegov rođendan da bih rekao sebi nisam dobar otac

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas prenet tekst o navodima da je njegov sin Danilo menadžer fudbalera Fiorentine Dušana Vlahovića kako bi na rođendan svog sina on sebi rekao "da nije dobar otac i da je pokvario život svom detetu".

Italijanska "La Repubblica" objavila je tekst u kome piše da je Danilo Vučić menadžer trenutno jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića, preneo je portal KRIK. Te navode demantovali su Vlahović, agencija koja ga zastupa i klub Partizan u kojem je fudbaler potekao.

"Ako je neki tekst objavljen 8. oktobra, a vi čekate da gluposti u kojima ništa ne piše objavite na njegov rođendan, to je da bih ja zaključio da ne mogu da obezbedim svojoj deci da žive kao svi ostali, da udišu vazduh kao i svi ostali", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu.

On je kazao za svog sina da je dobar i pošten mladić koji radi u jednoj vinoteci u Beogradu, a da se protiv njega vode kampanje godinama.

Ocenio je da je reč o "hibridnom ratu" zato što je Srbija u poslednje dve godne ekonomski "najuspešnija" država Evrope i da oni kojima to "smeta" vide njega kao krivca.//

(Beta, 12.01.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »