Narodna stranka: Režim zloupotrebom službi bezbednosti politički proganja potpredsednika stranke

Beta 08.02.2022

Narodna stranka ocenila je danas da je "režim grubo zloupotrebio službe bezbednosti" označavanjem potpredsednika te stranke Đorđa Stankovića kao jednog od organizatora ekoloških protesta u Nišu 4. decembra 2021. godine.

Kako se navodi u saopštenju, protiv njega je podneta prekršajna prijava, što su iz Narodne stranke ocenili kao "politički progon".

"U spisima predmeta koji se vodi pred Prekršajnim sudom u Nišu policija je navela podatke koji apsolutno nisu ni od kakvog od značaja za vođenje predmetnog postupka protiv Stankovića. Pored Stankovićevih ličnih podataka, navedeno je i ko su mu roditelji, koje automobile voze, kao i da su vlasnici privatnih vrtića u Nišu, te da su aktivni članovi političke stranke", navodi se u saopštenju.

Iz Narodne stranke su ocenili da takvi podaci o Stankoviću i njegovoj porodici u predmetu "jasno pokazuju da su te podatke sakupljale službe bezbednosti i to na nezakonit način".

Narodna stranka je u saopštenju upitala zašto je važno ko su Stankovićevi roditelji kada je on punoletan, samostalan i nezavisan građanin, kao i zašto je bitno njihovo političko opredeljenje i čime se bave.

"Ovi podaci se dostavljaju sudu isključivo ako je okrivljeni terorista ili ugrožava bezbednost države. Podsećamo da je u Nišu je 4. decembra 2021. godine održan ekološki protest, a ne teroristički protest, niti je počinjen teroristički akt, a nije bilo ni rušenja ustavnog poretka Srbije", piše u saopštenju.

Narodna stranka je navela da su ranije danas Stankovićevi advokati Ana Eraković i Andrija Krasić ostvarili uvid u spise predmeta i da su uvidom potvrđene ranije tvrdnje te stranke da je reč "o političkom progonu Stankovića, a ne o sumnji da je izvršen prekršaj".

"Svakako se iz dokaza ni na jedan način ne može zaključiti da je Stanković organizovao, pripremao i pozivao na protest, nego je po političkom nalogu označen kao organizator jer je prisustvovao protestu", naveli su iz te stranke.

(Beta, 02.08.2022)

Niš »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »