Mihajlovićeva i Žiofre: Srbija i EU partneri u obezbeđivanju energetske stabilnosti u regionu

Beta 04.03.2022

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona, gasnoj diversifikaciji, projektima u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, korišćenja OIE, izgradnji novih energetskih kapaciteta, kao i o borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i rodnoj ravnopravnosti.

"Jako je izazovno vreme za sve nas, zbog čega je potrebno dodatno da radimo na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača. Interkonektor Niš-Dimitrovgrad, koji sufinansira EU, je u tom smislu najvažniji projekat", rekla je Mihajlović, a saopštio njen kabinet.

Dodala je da Srbija želi da se poveže i sa drugim državama u regionu, što će povećati bezbednost ne samo Srbije, već i celog regiona u gasnom sektoru.

Plan je, kako je rekla i izgradnja novog podzemnog skladišta gasa u Itebeju, a prioritet je i izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, pre svega reverzibilnih hidroelektrana "Đerdap 3" i "Bistrica".

Na sastanku je bilo reči o u projektima koje ministarstvo sprovodi sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti i podršci EU, kao i o strateškim dokumentima, čija je izrada u toku.

"Napravili smo osnovu, donošenjem novog zakonodavnog okvira za nove investicije i prvi korak u procesu energetske tranzicije. Nacionalni integrisani klimatski plan i strategija razvoja energetike biće na širokoj javnoj raspravi", rekla je ona.

Dodala je da treba da se razgovara o svim izvorima energije, a da je poseban deo strateških dokumenata vodonik.

Srbiji su, prema njenim rečima, potrebni novi kapaciteti koji koriste OIE, zbog promene "energetskog miksa".

Žiofre je rekao da je Srbija za EU strateški važan partner i da će nastaviti da podržava projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

On je ponovio da EU pruža podršku Srbiji za velike infrastrukturne projekte u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita.

"Nastavljamo da podržavamo projekte koji će unaprediti sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti, a čiji je krajnji cilj smanjenje zagđenja i ublažavanje klimatskih promena", rekao je Žiofre.

Naglasio je da je važna gasna interkonekcija Srbija – Bugarska jer je "invazija Rusije na Ukrajinu jasno pokazala opasnosti zavisnosti od ruskog gasa".

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, unapređenju položaja žena u Srbiji, zajedničkim projektima i planovima u oblasti rodne ravnopravnosti.

(Beta, 03.04.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »