Radosavljević za Danas: Pojeftinjenje naftnih derivata - čist marketing i predizborna kalkulacija

Beta 17.03.2022

Ekonomista Goran Radosavljević ocenio je večeras kao "čist marketing i predizibornu kalkulaciju" najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pojeftinjenju naftnih derivata.

"To što će u narednih sedam dana benzin koštati 0,24 dinara manje, a dizel 0,42 dinara je čist marketing i predizborna kalkulacija", rekao je Radosavljević za list Danas.

Rekao je da je u svetu "prethodnih nekoliko dana cena nafte pala ispod 100 dolara, (za barel)", te podsetio da je bila je 130 dolara.

Zato je najavljeno smanjenje cene u Srbiji "neko usklađivanje, ali da budemo fer i pošteni vrlo mizerno", rekao je Radosavljević.

On smatra da je smanjenje od 0,24 dinara malo ralunajući da je cena 187 dinara ili 178 koliko koštaju dizel i benzin i da je to "čista predizbrona kalkulacija".

"S obzirom na to da mi sada nemamo slobodno određivanje cena na tržištu već država uredbom određuje cenu, jer ovo nisu odredili kompanije već država, ovo je čist marketing", rekao je on.

Naveo je i da bi voleo da vidi "kalkulaciju kojom su došli do toga da je cena niža za 24 pare" i ocenio da je to "neozbiljno" pošto se "na jedan rezervoar (automobila) neće uštedeti ni 20 dinara kod dizela, a kod benzina još manje".

Radosavljević je rekao i da Ministarstvo trgovine na svakih sedam dana utvrđuje cenu, a "veliko pitanje je na koji način kalkulišu" jer to, kako je ukazao, "nije potpuno jasno iz Uredbe" o tome.

"Cena nafte je pala, osnova ima za smanjenje, svako smanjenje je dobro, ali ovo smanjenje je stvarno simbolično", ponovio je Radosavljević.

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke (SNS) i aktuelni šef države, Aleksandar Vučić, danas je najavio da će naftni derivati u Srbiji od sutra biti jeftiniji. On je tokom predstavljanja kandidata za izbore na Televiziji Pink precizirao da će cena dizela biti niža za 0,42 dinara, a cena benzina za 0,24 dinara.

(Beta, 03.17.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »