PKS: Na Svetskoj izložbi u Dubaiju fokus na inovativnim rešenjima srpskih kompanija

Beta 21.03.2022

Privredna komora Srbija (PKS) objavila je danas da se privredna delegacija Srbije, zajedno sa predstavnicima kompanija iz evropskih i azijskih zemalja, upoznala na Paviljonu Srbije, na svetskoj izložbi u Dubaiju, sa mogućnostima povećanja održivih investicija u Srbiji i podsticanja ekonomskog rasta u periodu posle pandemije.

Kako je navedeno, na paviljonima Indije, Južne Кoreje, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država predstavnici kompanija učestvovali su u B2b razgovorima i stručnim skupovima.

Direktor korporativne prodaje za Orion Telekom Jovan Tomić istakao je da ta kompanija na svetskoj izložbi predstavlja IOT (Internet of Things) i sajber sikjuriti rešenja, koja, kada je u pitanju nedelja "Vode" mogu biti primenjena u merenju vodostaja radi rane detekcije poplava, u praćenju zagađenosti vode i ostalih pretnji koje vode mogu da izazovu.

"Očekujemo naredne nedelje nekoliko sastanaka sa zemljama afričke regije, ali i drugih kontinenata uz podršku Afričke privredne komore. Već imamo saradnju sa partnerima na različitim meridijanima, jer je prevencija od sajber sikjuriti napada korisna u mnogim sistemima", ukazao je Tomić.

Predstavnik Instituta Biosense u Novom Sadu Goran Кitić, koji se bavi primenom informaciono komunikacionih tehnologija u poljoprivredi, zaštiti životne sredine i prehrambenom sektoru, naveo je da taj institut, osim stalne postavke na srpskom paviljonu, gde su predstavljeni satelit, meteo stanice i robotski sistem, želi da plasira način na koji robotika može da pomogne poljoprivredi da bude što efikasnija na održiv način.

"Prezentujemo prototip - senzorski čvor namenjen vodama prve klase, planinskim rekama, koji putem radio veze, svakih sat vremena, meri prohodnost, zamućenost, prisustvo bakterija u vodi", kazao je on.

Dodao je da kompanija predstavlja i mikro uređaj za merenje ukupnog organskog ugljenika rastvorenog u vodi, masivni spektrometar za akvakulturu vode koja se koristi u agrarne svrhe, kao i digitalnu knjigu polja za poljoprivrednike Agrosens.

"Očekujemo da se povežemo sa kompanijama koje žele da naš prototip, razvijen na visokom tehnološkom nivou, lansiraju na tržište i naprave promenu", istakao je Кitić.

Prema njegovoj oceni, za područje Ujedinjenih Arapskih Emirata, posebno mogu biti interesantni sistemi za meteo stanice, jer poljoprivrednik ne mora da izlazi na teren nego daljinski prati pravac vetra, količinu padavina, temperaturu vode, vazduha, zemljišta i druge parametre.

Predstavnik kompanije Sigma iz Crvenke Aleksandar Кolić naveo je da je ta firma, koja je jedini proizvođač tehnološke opreme za inspekciju pijaće vode u Jugoistočnoj Evropi, odnosno sredstava na bazi aktivnog hlora, prvi put u Dubaiju.

"Tokom nedelje 'Vode' zakazali smo više sastanaka sa velikim brojem partnera iz Azije i ovog regiona i nadamo se uspostavljanju saradnje. Za sada imamo evropske partnere, ali se uskoro nadamo proširenju saradnje", dodao je on.

Istaknuto je da je Investicioni forum, u okviru kojeg je održana i peta investiciona konferencija, okupio učesnike iz privatnog i javnog sektora, državne zvaničnike, međunarodne stručnjake, sa ciljem da podstakne razmenu znanja, iskustava, najboljih primera prakse i promovisao mogućnosti za povećanje održivih investicija u Srbiji.

Кonferencija je predstavila neke od uspešnih projekata, poput vetroparkova, i mogućnosti za ulaganja u solarnu energiju, vetroparkove, biogas i geotermalne projekte, kao i potencijalne investicije u odlaganje otpada i deponije, navedeno je u saopštenju.

Svetska izložba Expo 2020 Dubai, koja je počela 1. oktobra prošle godine, a traje do 31. marta, do sada je ugostila 20 miliona posetilaca, a na njoj učestvujue 192 zemlje.

foto: prt.scr youtube

(Beta, 03.21.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »