"Putem jedinstva, za konačno rešavanje statusa" Zajednička liturgija pomirenja ozvaničila "sestrinstvo dve crkve", a da li će to biti uvod u autokefalnost MPC?

Blic 19.05.2022

Čin povratka Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), pod kanonsko okrilje Srpske patrijaršije, posle poluvekovnog raskola, ozvaničen je danas u Hramu Svetog Save na Vračaru i to liturgijom koju su zajednički služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan. Pored njih u liturgiji pomirenja učestvovali su i arhijereji Srpske pravoslavne crkve (SPC) i trojica mitropolita MPC-OA.

Tim činom je uspostavljeno liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve crkve i ujedno je zaživela odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC, koja je doneta 16. maja. Tako je posle višedecenijskog raskola, do koga je došlo jednostranim odvajanjem crkve u Makedoniji od SPC 1967. godine, održano prvo bogosluženje, uz simboličan bratski zagrljaj crkvenih poglavara i episkopa. Pored bratskog zagrljaja i reči poglavara dve crkve na liturgiji su bile bratske i pune ljubavi koje

Povezane vesti »

Zaceljena bolna rana!

Vesti online 20.05.2022
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »