Mihajlović: Solarni paneli na NIS-ovoj pumpi povećavaju proizvodnju zelene energije

Beta 27.05.2022

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom obilaska benzinske stanice u Starim Banovcima, na koju je Naftna industrije Srbije (NIS) postavila solarne panele da se takvim projektima povećava učešće zelene energije u proizvodnji energije, saopštio je njen Kabinet.

Ona je rekla da se na taj način smanjuju uvozna zavisnost i gubici na mreži i doprinosi zdravoj životnoj sredini, kao i većoj energetskoj sigurnosti.

Ministarstvo je, kako je rekla, donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) stvorilo uslove da prvi put u Srbiji postoji institut kupca-proizvođača električne energije.

"U ovom poslu smo svi zajedno i nemoguće je napraviti rezultate na polju energetske bezbednosti, stabilnosti i održivosti ukoliko nema partnerstva i zajedničkih projekata", rekla je ona.

Dodala je da su Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i NIS partneri u sprovođenju procesa energetske tranzicije i da je nemoguće zamisliti budućnost, a da se ne razmišlja o tome kako da se proizvedu dovoljne količine energije iz čistih, obnovljivih izvora.

Projekat NIS-a je, prema njenim rečima, primer kako privredni subjekti u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovoljnost, a da će NIS samo na toj stanici ostvariti uštede od 15 odsto.

Istakla je da je Ministarstvo zakonima i kroz subvencije, omogućilo građanima da budu deo zelene tranzicije, ali je pođednako važno da i privreda prihvati zelenu agendu kao deo strategije i poslovanja.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, izjavio je da je prioritet kompanije da zadrži stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i obezbedi nove izvore energije.

"Naš razvoj mora biti održiv, uz odgovoran odnos prema resursima i životnoj sredini. Postavljanjem solarnih elektrana na našim objektima mi nastavljamo da sprovodimo svoju zelenu agendu i ulažemo u obnovljive izvore energije", rekao je Tjurdenjev.

(Beta, 05.27.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »