Hoćemo li se na zimu smrzavati zbog rata u Ukrajini? Ministarstvo energetike za "Blic": Ne očekujemo restrikcije i nestašice! Dogodine će nam 40 odsto gasa stizati iz ove zemlje, 200 puta manje od Rusije

Blic 26.06.2022
Hoćemo li se na zimu smrzavati zbog rata u Ukrajini? Ministarstvo energetike za "Blic": Ne očekujemo restrikcije i…

Dok države Evropske unije spremaju drastične mere štednje električne energije i strahuju da će ostati bez energenata za zimu, za "Blic" u Ministarstvu rudarstva i energetike uveravaju da kod nas neće biti nestašica ili restrikcije struje. Osim novog ugovora za ruski gas, Ministarstvo tvrdi da se sve planira unapred i da "već sada počinju razgovori za rezervaciju gasa iz Azerbejdžana" za narednu godinu.

- Država čini sve da obezbedi dovoljno energije i energenata za zimu i po svemu čime raspolažemo, ne očekuju se nestašice ili restrikcije. Kad je reč o snabdevanju gasom, zahvaljujući novom ugovoru, Srbija ima obezbeđene dve milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije. Takođe, imamo sporazum sa Mađarskom o zakupu tamošnjeg skladišta, a istovremeno se povećavaju rezerve u našem delu podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru - navode u Ministarstvu za “Blic”

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »