BBC vesti na srpskom

Црна Гора и пут до мора: Отворена прва деоница првог црногорског аутопута на Дан државности

Од четвртка без вожње кањоном Мораче, сат времена брже од Колашина до Подгорице.

BBC News 13.07.2022
most moračica
ББЦ
Мост Морачица је највећи појединачни објекат на деоници од Подгорице до Колашина. Висок је 175 метара, широк 23,4 метра и дуг 960 метара

Црна Гора сваког 13. јула слави Дан државности, али ће ове године овај датум остати упамћен и као дан када је званично пуштена у рад прва деоница првог аутопута у тој земљи.

Први аутомобили званично ће пројурити у четвртак ујутру аутопутем од Подгорице до Колашина, а путарина ће првих седам дана бити бесплатна, наведено је на сајту Владе Црне Горе.

Дритан Абазовић, премијер Црне Горе, на отварању је рекао да је овај пројекат „можда и највећи неимарски подухват у историји и залог за развијену Црну Гору коју ћемо оставити нашој деци&qуот;.

„Ауто-пут је почетак трајног спајања Црне Горе са светом. Врлети црногорског крша сјединиће се са плодном равницом, главни град са севером, Црна Гора са Европом&qуот;, рекао је Абазовић.

Максималном брзином од 100 километара на сат, колико је ограничење између наплатних рампи Смоковац код Подгорице, главног града Црне Горе, до станице Матешево код Колашина на северу, деоницу од 41 километра возачи сада могу да пређу за 25 минута.

Пут између ова два града све до јуче, сада већ старим магистралним путем, трајао је око сат и по времена.

Осим што нови коловоз скраћује време вожње, скраћује и њену тежину, пошто возачи сада више не морају да возе уз планине Платије и дуж реке Мораче.

Управо кањон Мораче важи за најтежи путни правац кроз Црну Гору и једна је од црних тачака за вожњу.

Црне тачке на путу су места високог ризика за возаче, на којима се учестало дешавају опасне ситуације или саобраћајне незгоде сличних карактеристика у периоду од више година узастопно.


Приоритетна деоница са трогодишњим кашњењем

Део аутопута који ће, када у потпуности буде завршен, спојити Србију са приморјем суседне земље, прва је од три планиране деонице ове саобраћајнице кроз Црну Гору.

Ако изаберу овај пут, возачи ће проћи преко 20 мостова укупне дужине од око шест километара и кроз 16 тунела дугих укупно око 18 километара.

Може се догодити да вам се током пута запуше уши, јер се новоотворени пут протеже на различитим надморским висинама - од 63 метра код Смоковца код Подгорице, до 1.100 метара изнад мора на наплатној рампи код Колашина.

Stari i novi put
ББЦ
Ко жели, може и даље старим путем кроз кањон Мораче

Изградња пута почела је 2015, а прва возила је овуда требало да прођу још у мају 2019.

Са 11. маја 2019. рок за завршетак радова померен је на 30. септембар 2020.

Рок је поново пробијен и најављивано је да ће све бити завршено 30. новембра 2021.

Затим је дошао и нови, четврти рок за завршетак радова - јануар 2022.

Влада Дритана Абазовића, која је изабрана априла ове године, најавила је завршетак радова и пуштање деонице за лето 2022.

Тако се дошло до јула 2022. као петог рока за отварање ове деонице аутопута.

Укупна дужина кључне саобраћајнице која ће се протезати од Бара, лучког града на јадранској обали, до Бољара, града на северу земље и граници са Србијом, износи 165 километара.

Све до јуче, пут између ова два града био је дуг 225 километара, а њиме се возило четири и по сата.


Смоковац - Матешево у бројкама

  • 41 километар дуга деоница;
  • 810 милиона евра вредност кредита који је Црна Гора узела од кинеске Ексим банке за градњу ове деонице; због накнадних радова овај износ је у међувремену подигнут на више од 900 милиона евра;
  • 63 метра - то је надморска висина на којој почиње аутопут у Смоковцу;
  • 1.100 метара - надморска висина петље Матешево код Колашина, где се деоница завршава;
  • 100 километара на час - максимална брзина на аутопуту;
  • 20 мостова;
  • 16 тунела;
  • 950 метара дуг је мост Морачица;
  • 2.620 дана трајала је изградња 41 километра аутопута.

Извор:Инвеститор.ме


Брже до мора, али са неколико година закашњења

Аутопут је значајан и за становнике Србије јер скраћује и убрзава пут до мора.

Када буде изграђен у целости, до црногорског приморја ће се из Београда, главног града Србије, стизати за четири и по сата, најављују годинама политичари.

Према једној од најранијих најава, на море је већ четири године требало да се стиже доста брже него сада.

У априлу 2014. Александар Вучић је као мандатар за састав Владе посланицима представио експозе и план рада за наредне четири године.

Рекао је тада да ће у том периоду бити завршен аутопут Београд - Бољаре.

Априла 2021. Александар Вучић, са председничке позиције, најавио је да ће се, када пут буде завршен, од Београда до Бољара стизати за два сата и 15 минута.

Читав аутопут требало би да буде изграђен до децембра 2027. године, рекао је новембра 2021. тадашњи премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Укупна дужина аутопута од Београда до Јадрана биће 445 километара.

Црној Гори припадаће 165 километара овог пута, док су остали делови у Србији.


Најскупљи километри аутопута

Главни извођач изградње аутопута на деоници Смоковац - Матешево је кинеска компанија ЦРБЦ (Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион).

Комплетан аранжман између Црне Горе и Кине првобитно је процењен на 809 милиона долара, а накнадно је цена повећана за око 90 милиона због изградње приступних путева и инфраструктуре.

Осим трогодишњег кашњења његовог завршетка, постаће и „најскупљи аутопут на свету&qуот;, казао је 13. априла ове године, у разговору за ББЦ, Дритан Абазовић.

Две недеље касније постао је премијер.


Када се настављају радови?

Раније је било планирано да после завршетка прве, одмах почне изградња друге деонице од Матешева до Андријевице.

Дуга је 23 километра и, према процени из 2019. године њена изградња ће коштати 273 милиона евра, пренеле су подгоричке Вијести.

Због раста цена грађевинског материјала, нова процена је да би она сада могла да кошта и 400 милиона евра, наводи лист.

У новембру прошле године, тадашњи премијер Здравко Кривокапић је казао да се завршава израда пројекта за наредне деонице аутопута.

„Чим пројекат буде готов, кренућемо у преиспитивање кредитног аранжмана и очекујемо да ће септембар 2022. бити наставак тог дела од Матешева до Андријевице&qуот;, рекао је тада Кривокапић, образлажући програм капиталних инвестиција Црна Гора одмах.

Влада на чијем је био челу је у међувремену смењена.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 07.13.2022)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Економија, најновије вести »