Građanski preokret: Pašalić i Tužilaštvo da utvrde koje osobe su izazvale nasilje u Novom Sadu

Beta 22.07.2022

Građanski preokret pozvao je Zaštitnika građana Zorana Pašalića i Tužilaštvo da pokrenu postupke i utvrde ko su osobe koje su u Novom Sadu izazvali nasilje protiv demonstranata.

"Nema nikakvog opravdanja da se antiteroristički zahvati, primereni savladavanju naoružanog masovnog ubice, primenjuju na građanima koji protestuju zbog usvajanja generalnog urbanističkog plana jednog grada", navedeno je u saopštenju Građanskog preokreta.

Građanski preokret ocenio je da je nasilje u Novom Sadu bila posledica nespremnosti aktuelne vlasti da praktikuje demokratiju.

"Karakter aktuenog režima vidi se i po sve češćem fizičkom obračunu s neistomišljenicima i terenskoj saradnji policije s batinašima iz kriminalnih krugova", navedeno je.

MUP: Lažni navodi određenih medija i političara da je policija vršila nasilje nad demonstrantima

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ocenilo je danas kao lažne navode određenih medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.Ministarstvo je u saopštenju navelo da je među demonstrantima "najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova" i ocenilo da svi navodi imaju za cilj "jedino da naruše ugled pripadnika MUP-a i te institucije".

"Juče je zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede", dodaje se u saopštenju.

MUP navodi da su pripadnici policije "sačuvali stabilan javni red i mir i pored toga što su demonstranti iskazivali nasilje prema njima tako što su ih gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke".

"Policija će uprkos brojnim napadima i brojnim lažima izrečenim na njihov rad, počevši od one laži da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove najnovije da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti građane i poredak", piše u saopštenju.

Vučić o protestu u Novom Sadu: Niko nije napao nekoga zato što je mirno stajao ili sedeoPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tek danas saznao za protest u Novom Sadu i naglasio da "niko nije napao nekoga, zato što je mirno stajao ili sedeo negde"."Reč je o licima koji su već upadali, da li u Skupštinu grada, da li u Skupštinu Vojvodine, i bacali petarde i suzavce. Ako mislite da je to ne znam kakav nivo demokratije - nije, i to nije dozvoljeno nigde u svetu", rekao je Vučić novinarima kod jezera Gruža, nakon prikaza taktičke vežbe MUP-a.

Po njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od "nasilnog upada", i dodao da je reakcija policije bila "blaga".

"Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više", rekao je Vučić.

On je upitao i "šta očekujete od policije", objašnjavajući da je to "organ koji pre svega predstavlja monopol fizičke prinude u rukama države".

"I tu je da zaštiti svakoga. Da one građane koji su predstavnici mnogo većeg broja od onih koji su bili ispred (skupštine) zaštiti od njihovog nasilja i obrnuto", istakao je predsednik Srbije.

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, ponovio je da Srbija ima jasan stav i da ga ne menja, ali da među građanima postoje pođednako "navijački ostrašćene" strane, koje po njegovim rečima nisu jednako zastupljene.

"Mi njima kažemo - nama su prijatelji i Rusi i Ukrajinci, i Ukrajinci i Rusi, ali je nama važna samo Srbija", rekao je Vučić.

Komentarišući slučaj pripadnika Žandarmerije koji je na šlemu imao oznaku "Z", jedan od simbola ruskog napada na Ukrajinu, i koji je uslikan pored ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Vučić je naglasio da oznake mogu da budu samo one koje je propisala Republika Srbija.

"Svi pripadnici i Žandarmerije i drugih policijskih snaga mogu da nose samo ono što je propisano pravilima službe, a to su srpske oznake", naglasio je predsednik.

(Beta, 07.22.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »