НДМБГД: Потребни бољи услови рада у ГСП а не возачи из иностранства

Бета 22.07.2022

Покрет Не давимо Београд оценио је данас да проблем с великим недостатком возача у Градском саобраћајном предузећу (ГСП) у главном граду треба решити повећањем плата и бољим условима рада а не тражењем радника из иностранства.

"Уместо да поштују, чувају и улажу у наше раднике који имају искуство и знање, планирају да доведу јефтину радну снагу и наставе да и њих плаћају катастрофално. Стиче се утисак да је Србија земља у рангу Шведске, Аустрије, Немачке или Словеније и да је стандард толико висок да код нас нико не жели да вози аутобус, па је оглас за пријем возача у ГСП стално отворен, а недостаје их у просеку око 200", навела је та организација у саопштењу.

Не давимо Београд је навео да је основица зараде у ГСП-у 39.000 динара и да је то сувише мало јер би требало да буде најмање 60.000 динара.

"Питање плата није више питање само социјалне политике и излажења у сусрет радницима, јер је чињеница да возача недостаје, а Београд не може да функционише без квалитетног јавног превоза. Због одласка возача и константног мањка, пропуштају се поласци, а аутобуси касне. Да су плате у ГСП конкурентне, возачи се не би тако лако одлучивали да напусте посао и оду у иностранство", додаје се.

(Бета, 07.22.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »