Anđelković (Narodna stranka): Decenija nemara kao uzrok poplava

Beta 31.07.2022

Potop u skoro svakom naselju posle svake iole veće kiše postala je realnost desetogodišnje vlasti "neznanja, poslušnosti i nestručnih kadrova u svim javnim preduzećima", ocenila je danas Narodna stranka.

Predsednik resornog odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković ocenio je da je problem potopljenih ulica "posledica decenijskog zapostavljanja i neodržavanja infrastrukture gradova".

"Na republičkom nivou oko 11.000 kvadratnih kilometara je površina koja je ugrožena poplavama. To je oko 12,5 odsto ukupne teritorije", naveo je on.

Anđelković je ocenio da do polave u naseljenim mestima dovodi više faktora, a da su neki od njih pretvaranje ogromnog broja zelenih površina u asfaltirane, betonirane i popločane, neplanska gradnja bez adekvatne prateće infrastrukture, neodržavanje drenažnih sistema i potpuno zanemarivanje gradskih potoka u koje se izliva kanalizacija i baca šut.

"Zatrpavaju se da bi se dobilo građevinsko zemljište i uopšte, zanemarena je priroda slivova i njihova hidrografska mreža. Često su uređena korita oštećena, bujične građevine zapuštene, nasipi devastirani, a u inundacijama sagrađena ponegde i čitava naselja", kazao je Anđelković.

On je apelovao na vlast, republičku ali i lokalne samouprave, da se "ne igraju sa životima i imovinom sugrađana" i ocenio da se sa ulaganjem u održavanje i dogradnju drenažnih sistema u naseljima mora otpočeti odmah.

"Da nam ne bi svaka kiša usred leta, predstavljala rizik po bezbednost, apelujemo na sve relevantne činioce, direktore javnih komunalnih preduzeća, da se bave svojim poslom. Da njihova uloga nije u podršci vladajućoj stranci pred izbore, već u tome da omoguće svim građanima bezbedan život, kroz delatnost kojom se bave", naveo je Anđelković.

(Beta, 07.31.2022)

Poplave »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »