Blokiran centar Novog Sada; Poljoprivrednici: Ministarstvo nas pravi budalama (FOTO)

Beta 10.08.2022

Blokada centra Novog Sada je počela je danas u 8 časova, a kako su kazali predstavnici poljoprivrednika trajaće – do daljeg.

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji od juče blokiraju bulevar ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, optužili su Ministarstvo poljoprivrede da ih "pravi budalama", jer su na svoje zahteve dobili odgovore koji nemaju veze sa njihovim uslovima za prestanak protesta.

"Dobili smo odgovore koji nemaju veze sa našim zahtevima… Oni nas prave budalama", rekao je danas poljoprivrednik Mileta Slankamenac novinarima.

Poljoprivrednici pre svega zahtevaju da otkupna cena suncokreta od jedne tone bude najmanje 700 evra sa PDV-om.

Dodao je da zahtevaju ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, zatim 100 litara goriva po hektaru bez akciza i subvencionisanje veštačkog đubriva.

Poljoprivrednici, koji su proveli noć ispred zgrade Pokrajinske vlade, najavili da će se blokade nastaviti.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima juče ispred zgrade Pokrajinske vlade da će preduzeti niz mera, ali su ratari poručili da neće ukloniti traktore sa Bulevara Mihajla Pupina dok ne dobiju "pismene garancije" da će obećanja biti ispunjena.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, obećao je da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere da li je na snazi stanje elementarne nepogode.

Ratari koji su došli traktorima u Novi Sad rekli su da vozila neće pomeriti ukoliko im, između ostalog, ne bude ispunjen uslov da učesnici današnjeg protesta ni na koji način ne budu sankcionisani od strane MUP-a zbog blokade puteva.

(Beta, 08.10.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »