Ivošević: Vučić je predsednik države, premijer i pravosuđe, mada je po Ustavu engleska kraljica

Beta 11.08.2022

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević upozorio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić "po Ustavu trebalo da se drži nadležnosti koje ima, a njih je samo osam i u njih ne spada ni da utvrđuje ni da sprovodi politiku, a ipak sve to radi".

"On je i šef države i predsednik vlade, ali je i cela vlada, a hteo bi da bude i pravosuđe. Dakle, on vrši sve tri vlasti, a to ne može da radi čovek čija su ovlašćenja bliska ovlašćenjima engleske kraljice", rekao je Ivošević, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Ivošević je naveo da nije uobičajeno, a ne bi trebalo ni da bude, da se u sredstvima javnog informisanja optuženima omogućava da govore o onom što im se stavlja na teret.

"Time se narušava jednaka zaštita prava pred sudovima i drugim državnim organima, zajemčena članom 36. stav 1. Ustava. Takva bi praksa mogla biti i svojevrsni uticaj na pravosudne organe, pogotovo kada opruženi javno govori o onome o čemu nije hteo da se izjasni pred javnim tužiocem ili sudijom", naglasio je Ivošević.

Na konstataciju da je u Poljskoj pravosuđe zajedno sa građanima učestvovalo u javnim protestima, sa pitanjem da li bi to bilo izvodljivo i ovde, on je rekao da je "takvih protesta 90-ih godina prošlog veka bilo i ovde", podsetivši da je u njima učestvovao sa članovima Upravnog odbora Društva sudija na čijem je čelu tada bio.

Kako je rekao, "zato smo svi mi i bili odstranjeni iz sudstva, da bi nakon demokratskih promena ponovo bili sudije".

"Ali i kad bi protesta ponovo bili, oni se ne bi mogli smatrati bavljenjem politikom već suprotstavljanjem sudstva političkim pritiscima i uticajima", rekao je Ivošević.

(Beta, 08.11.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »