Kako je Novi Sad postao grad knjige: Pisana reč je uvek bila dokaz da "ovde stanuje najbogatija, najobrazovanija i najnezavisnija inteligencija"

Blic 24.08.2022
Kako je Novi Sad postao grad knjige: Pisana reč je uvek bila dokaz da "ovde stanuje najbogatija, najobrazovanija i…

"Unesco" je 1995. god. za Svetski dan knjige i autorskih prava proglasio 23. april, a Novosađani već više od 230 godina mogu da kupe knjige u nekoj od mnogobrojnih novosadskih knjižara. To nije ni čudno, ako se uzme u obzir da je Novi Sad bio kulturni i politički centar, koji je davao podstrek i direktivu za kulturno-prosvetni, politički i privredni život naroda koji su živeli u ovim krajevima.

Štamparska, izdavačka i knjižarska delatnost bila je veoma razvijena i predstavlja neprocenjivu vrednost u istoriji Novog Sada. To je ogromno bogatstvo u istorijskoj baštini ovog grada, koje se može meriti sa najrazvijenijim knjiškim fondovima daleko većih i starijih evropskih gradova. U ovom gradu je bilo središte i povremene štampe, jer, kao što je rekao M. Erdujhelji, "ovde stanuje najbogatija, najobrazovanija i najnezavisnija inteligencija ugarskih Srba". Pred

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Vojvodina, najnovije vesti »