BBC vesti na srpskom

Artemis i NASA: Američka svemirska agencija ponovo odložila lansiranje rakete na Mesec

Američka svemirska agencija ponovo je pomerila lansiranje pošto su kontrolori otkrili curenje tečnog vodonika na letelici

BBC News 03.09.2022  |  Džonatan Amos - BBC dopisnik
SLS rocket
BBC

Američka svemirska agencija (NASA) je drugi put za nedelju dana morala da odloži lansiranje nove rakete Artemis 1 na Mesec.

Kontrolori nisu uspeli da zaustave curenje tečnog vodonika na letelici, bezmalo od početka subotnje procedure odbrojavanja.

Nova šansu da lansira raketu NASA će imati u ponedeljak ili utorak.

Svemirski lansirni sistem (SLS) najmoćnija raketa koju je NASA razvila i veliki deo ogromnog potiska dolazi od sagorevanja skoro tri miliona litara superhladnog tečnog vodonika i kiseonika u četiri velika motora na donjoj strani letelice.

Međutim, kada su kontrolori rano ujutru poslali komandu da se napuni raketni rezervoar vodonika, oglasio se alarm koji je ukazivao da je došlo do curenja.

Problem je povezan sa priključkom gde se vodonik uvodio u jezgro rakete.

Kontrolori su isprobali mnoge načine da ga poprave, na primer zagrevajući hardver u kratkim periodima, u nadi da će to rešiti problem, ali bezuspešno.

Moguće je da bi NASA mogla ponovo da pokuša u narednih nekoliko dana, ali ako raketu treba da se vrati u inženjersku zgradu zbog opsežnijih radova rada, to će dovesti do nekoliko nedelja odlaganja.

Subotnji pokušaj slanja Svemirskog lansirnog sistema bio je zakazan 20:17 po našem vremenu.

Zadatak stotinu metara visokog lansirnog vozila bio je da izbaci kapsulu u pravcu Meseca, što se nije desilo od završetka projekta Apolo 1972.

sistem
BBC

NASA je prvi put pokušala da lansira SLS u ponedeljak, ali u tome nije uspela jer kontrolori nisu bili sigurni da su četiri velika motora ispod jezgra rakete propisno pripremljeni za let.

Pogonske jedinice iz ere šatla hlade se tokom odbrojavanja do temperature od minus 250 stepeni Celzijusovih, kako bi se sprečilo da budu šok izazvan iznenadnim ubrizgavanjem kriogenih goriva u trenutku lansiranja.

Ali senzor je ukazivao da bi temperatura na trećem motoru mogla biti 15-30 stepeni ispod propisane.

Kada SLS uzleti, to će sigurno biti spektakularan prizor.

„Biće to 'šatl na steroidima'", rekao je Dag Harli, pilot na poslednjoj misiji šatla 2011. godine.

Bivši astronaut sada radi za Northrop Grumman koji prave velike bele čvrste bustere za SLS.

„Najjača stvar u vezi sa lansiranjem šatla je kada vidite kako poleće i da je prilično daleko od tornja pre nego što se išta čuje, a onda prođe još malo pre nego što to osetite", objasnio je on.

„S obzirom na težinu, SLS je prilično blizak onome što je bio šatl. Apolova raketa Saturn V bila je drastično drugačija.

„Nikada je nisam video lično, ali se glatko otkačila od podloge. Za šatl bilo je odmah jasno, skoro čim su se upalili busteri. Kod SLS princip bi trebalo da bude isti", rekao je za BBC Njuz.

Put na Mesec
BBC

Prva faza uspona ove letelice trajaće nešto više od osam minuta.

To će gornji stepen rakete, sa još uvek pričvršćenom kapsulom Orion, staviti u visoko eliptičnu orbitu odakle bi se njih dvoje sručili nazad na Zemlju bez ikakvih daljih napora.

Dakle, gornji stepen će morati da se podigne i kruži po orbiti pre nego što pokrene Orion u pravcu Meseca.

Potvrda da je kapsula sama na svome, na stazi i da juri kroz svemir brzinom od 30.000 kilometara na sat, trebalo bi da usledi dva sata i pet minuta posle lansiranja.

Planirana dužina misije je nešto manje od 38 dana, tako da se vraćanje Oriona na Zemlju, odnosno njegovo sletanje u Tihi okean kod San Dijega u Kaliforniji bilo 11. oktobra.

Trideset osam dana je mnogo duže od 21 za koje proizvođač kapsula Lockheed Martin kaže da je maksimalno vreme koje astronauti treba da provedu u svemirskoj letelici.

Ali Anet Hazbruk, viša savetnica programa Orion u NASA-i, rekla je da su inženjeri želeli da razvuku ovu misiju kako bi razumeli njene granice same letelice.

„Pokušavate da testirate ivice svojih kutija, a ne vlastiti nominalni profil", objasnila je ona.

Artwork: Orion sent to the Moon
NASA
Gornji stepen rakete će postaviti kapsulu Orion na put ka Mesecu


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.03.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »