Питалица и расизам: Крене ли се путем "политичке коректности", оде нама из лектире Андрић - и он је имао "негативне стереотипе"

Вечерње новости 06.09.2022  |  Владимир Димитријевић
Питалица и расизам: Крене ли се путем "политичке коректности", оде нама из лектире Андрић - и он је имао "негативне…

РОМСКО удружење "Опре Рома" се ових дана огласило саопштењем: "Министарство просвете Републике Србије и издавачка кућа 'Клет' уче децу расизму у трећем разреду основне школе", наводи се да у лектири "Народне умотворине лаке за ђаке трећаке" издавачке куће "Клет" под покровитељством Министарства просвете у 2022. години деца читају: "Питало Циганче мајку: - Који је дан најдуљи у години? - Они кад се чека вечера без ручка."

Фото: Опра Удружење вели да је то за Србију "трагично из више разлога, а пре свега због непоштовања права националне мањине јер назив Ром је усвојен 1971. године, а Роми су званично у Србији од 2002. национална мањина". И још: "Зашто се у уџбеницима и даље називамо Циганима? Овакво подстицање стереотипа и дискриминације деци од девет година је показатељ много озбиљнијег проблема. Етничка пристрасност у уџбеницима и наставним плановима и програмима против

Прочитајте још

Кључне речи

Култура, најновије вести »