DS o zabrani šetnje Evroprajda: Država još jednom kapitulirala pred huliganima

Beta 13.09.2022

Demokratska stranka (DS) osudila je današnju odluku MUP o zabrani šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd, navodeći da je time država "još jednom kapitulirala pred huliganima i pokazala da oni uživaju njenu zaštitu, a ne građani Srbije".

"Ogromna je sramota i veoma zabrinjava to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova rešilo problem potencijalnog nasilja tako što je zabranilo mirnu šetnju građana, pravo garantovano Ustavom i zakonom, umesto da preduzme mere protiv onih koji predstavljaju potencijalnu pretnju", naveli su iz DS.

Ta stranka je podržala organizatore Evroprajda u Beogradu i najavila da će se "u svakom slučaju" pridružiti šetnji 17. septembra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je danas da nije dozvolilo održavanje šetnje učesnika Evroprajda 2022 ali ni šetnje u organizaciji takozvanih Antiglobalista, koja je takođe bila zakazana za subotu, 17. septembar u Beogradu.

"Nakon bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visoki rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih narušavanja javnog reda", piše u saopštenju.

(Beta, 09.13.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »