Žofre: Nema alternative proširenju, Srbija snažan partner Evropske unije

Beta 06.10.2022

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da će se na današnjem sastanku Evropske političke zajednice u Pragu videti da nema alternative proširenju EU.

Žofre je danas rekao za RTS da je Srbija "snažan partner Evropske unije" i da region "treba da prevaziđe nasleđe iz prošlosti, da reši probleme i da nastavi ka EU, jer je samo evropska perspektiva je rešenje za brojne probleme koji su još prisutni na Zapadnom Balkanu".

"Proširenje se neće završiti, sasvim suprotno. Nakon ruske invazije videli smo novu dinamiku i novo interesovanje za proces proširenja. U junu je EU odlučila da da status kandidata Moldaviji i Ukrajini i perspektivu za kandidaturu Gruziji, zatim smo u julu imali početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje su bile blokirane mesecima, sada samo uspeli da napravimo napredak. A prošlog decembra otvorili smo klaster sa Srbijom na temu zelene agende", naveo je Žofre.

Kada je reč o procesu pristupanja, Žofre je rekao da se ne može govoriti o zahtevima, ucenama i pritiscima dodajući da je bitno da se napreduje u procesu i da su pravila su jasna od samog početka.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je potreban čitav niz reformi o ključnim pitanjima, između ostalog o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a treba podići i standarde u ekologiji.

"Ima naravno i važnih pitanja pored ovih osnovnih, a to je napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom u kontekstu dijaloga i naravno spoljna bezbednosna politika je takođe važno pitanje", dodao je-

Žofre je rekao da usklađivanje sa spoljnom politikom EU nije novi uslov za pristupanje ali da je nakon ruske invazije na Ukrajinu "spoljna politika postala važno pitanje svuda".

(Beta, 10.06.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »