BBC vesti na srpskom

Italija: Nova vlada staje na put neodobrenim tehno žurkama - organizatorima preti zatvor

U Modeni je obustavljena rejv žurka koja nije bila odobrena, a nekoliko sati kasnije vlada je najavila donošenje novog zakona koji predviđa i zatvor za organizatore.

BBC News 01.11.2022  |  Pol Kirbi - BBC Njuz

Nova italijanska desničarska vlada najavila je obračun sa neodobrenim tehno žurkama i da će se takvi događaji smatrati krivičnim delom.

Najava je usledila samo nekoliko sati nakon što je upravo jedan takav događaj stopiran na severu Italije.

Za novo krivično delo podvedeno pod „neodobrena opasna okupljanja" više od 50 ljudi bila bi zaprećena kazna do šest godina zatvora, a policija bi dobila ovlaćšenja da prisluškuje organizatore rejva.

Policija je u ponedeljak uveče primorala hiljade posetilaca tehno žurke u hangarima u Modeni da se raziđu posle pritužbi lokalnih stanovnika.

„Zabava je završena!", poručio je ministar Mateo Salvini.

Stanovnici su se žalili na 48 sati neprekidne tehno muzike na zabavi povodom Noći veštica koja je privukla mlade rejvere putem društvenih mreža iz obližnjih italijanskih gradova, kao i Belgije i Francuske.

Rejveri su planirali da ostanu do utorka, ali su posle intervencije policije okončali zabavu bez protivljenja i otpora.

Pojedini svedoci tvrde i da su počistili hangare.

Premijerka Đorđa Meloni Meloni kaže da novim zakonom vlast želi da zaštiti ljude i da se ni po čemu ne razlikuje od sličnih u drugim evropskim zemljama.

Prethodna vlada nacionalnog jedinstva već je počela da radi na promeni zakona nakon što je masovni rejv 2021. godine u gradu Viterbo završio smrću dvoje ljudi.

Ali nacrt zakona nove desničarske administracije ide korak dalje i podrazumeva visoke kazne i konfiskaciju tehničke opreme za organizovanje žurki.

Kritičari su pitali zašto se vlada obračunava sa mladim rejverima, a ignorisala je fašistički skup tokom vikenda kada je 2.000 pristalica italijanskog diktatora Benita Musolinija, obučenih u crno, marširalo njemu u čast.

Skup je organizovan u Predapiju, gde je Musolini rođen i sahranjen.

Okupljeni su uzvikivali fašistričke parole i pokazivali takve pozdrave, a skupom je obeležen Musolinijev marš na Rim i početak fašističke vladavine pre 100 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi tvrdi da su ta dva događaja „potpuno različite stvari" jer Musolinijevi marš nije narušio javni red i da se organizuje godinama, dok vlasnik skladišta nije prijavio rejv u Modeni.

Meloni, koja nastoji da se distancira od ranije profašističke ideologije, rekla je u ponedeljak da je Musolinijev marš bio „politički nešto vrlo daleko od mene".

Ali njena prošlost je ponovo pod lupom zbog imenovanja novog zamenika ministra koji je uzburkao javnost pre nekoliko godina kada se pojavila slika na kojoj on nosi nacistički kukasti krst na desnoj ruci.

Galeaco Binjami, koji je deo partije Braća Italije liderke Đorđe Meloni, rekao je u ponedeljak da je „duboko posramljen" zbog fotografija snimljenih 2005. godine.

U odvojenom potezu, nova vlada pristala je da ukine uslov da lekari i medicinske sestre budu vakcinisani protiv kovida-19, poručivši da svako ko je suspendovan zbog toga što je odbio injekciju može da se vrati na posao.

Odluka znači da će oko 4.000 zdravstvenih radnika moći da se vrati na posao dva meseca ranije, pošto je suspenzija trebalo da traje do kraja godine.

Protivnici optužuju premijerku Meloni da nagrađuje „antivakcinaše", ali je ona dogovorila da je prethodna vlada zauzela „ideološki" stav.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.01.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »