Saradnja između civilnog i javnog sektora važna za evrointegraciju Srbije (VIDEO)

Beta 03.11.2022

Partnerstvo i saradnja između civilnog i javnog sektora je od posebne važnosti za proces evrointegracija Srbije i treba da se zasniva na međusobnom razumevanju i jednakosti, zaključak je konferencije "Dijalog promena" koja je danas održana u Beogradu.

Šef odeljenja za saradnju delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da postoje četiri značajna aspekta kada se govori o dijalogu između lokalnih vlasti i civilnog društva, stavljajući proces integracija na prvo mesto.

"Ostvarivanje reformi neophodnih za uspešan proces evrointegracija mora da bude rezultat značajnih i konstruktivnih konsultacija sa civilnim sektorom. Drugi bitan aspekt je da civilno društvo treba da bude u stanju da razume potrebe građana i da pretvori te potrebe u pozicije i stavove", rekao je Bertolini.

On je kao treći bitan element naveo partnerstvo između svih aktera u društvu koji su uključeni u implementaciji programa fondova Evropske unije i pozvao vladu Srbije da bude proaktivnija u uključivanju civilnog društva.

"Poslednja tačka je reforma javne uprave. Želeli bismo da imamo više aganžovanja na nacionalnom nivou u toj oblasti i nadam se da će i novi ministri biti u stanju da se više uključe. Jedan bitan element je konsultovanje civilnog društva u novim politikama i novim zakonima", rekao je Bertolini.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društvni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da mu je drago što svoj mandat započinje razgovorom o dijalogu i saradnji koje smatra temeljem uspešnih reformi društva i unapređenja najrazličitijh aspekata života građana.

"Bez sistemskog, stalnog i otvorenog dijaloga vlasti i civilnog sektora i građana se teško može doći do zadovoljavajućih rezultata u bilo kom reformskom procesu koji Srbija trenutno sprovodi u okviru svog pristupanja Evropskoj uniji", rekao je Žigmanov.

Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Milorad Bjeletić izjavio je da je dijalog, iako važan element reformi zbog evrointegracija, neophodan za očuvanje demokratskog poretka i to na način u kome organizacije civilnog sektora ostaju slobodne i nezavisne u tom razgovoru.

"Vlasti iz dijaloga stvarno mogu da dobiju. To je dobro za njih, dijalog se vlastima isplati i ne radi protiv njih, onda kada se odvija na način na koji se uspe realizovati ono što je dobro za društvo", rekao je Bjeletić.

Konferenciju "Dijalog promena" organizovala je Beogradska otvorena škola uz poršku delegacije Evropske unije u Srbiji sa ciljem uspostavljanja foruma koji ohrabruje dijalog i podstiče međusektorsku saradnju.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 03.11.2022)

Eu »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »