Poslanici koalicije NADA protiv predloga državnog budžeta za 2023. (VIDEO)

Beta 05.12.2022

Poslanici koalicije NADA glasaće u Skupštini Srbije protiv predloga republičkog budžeta za 2023, jer smatraju da je koncipiran kao potrošački, sa predviđenim velikim deficitom i subvencijama javnim preduzećima.

U saopštenju NADE, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), navodi se da predlogom nisu predviđena ni značajnija ulaganja u poljoprivredu i za podršku domaćoj privredi.

Potpredsednik Nove DSS, Dejan Šulkić je kazao da je praksa Vlade Srbije da se troši mnogo više nego što se prihoduje, te da to dovodi do novog zaduživanja države i građana.

Kazao je i da taj deficit nije usmeren na jačanje privrede, već, kako je ocenio, uglavnom na popunjavanje ogromnih gubitaka javnih preduzeća poput Elektroprivrede i Srbijagasa.

Naveo je da se "zbog nesposobnog rukovodstva" subvencioniše energetski sektor sa 35 milijardi dinara, te dodao da bi taj novac mogao da bude uložen u poljoprivredu i proizvodnju hrane.

Kazao je da se iz predloga budžeta vidi da će biti nastavljena praksa pomoći stranim investitorima umesto domaćim i ocenio da je to pogrešno.

Lider POKS Vojislav Mihailović smatra da bi izdvajanja za modernizaciju naoružanja i dodatna ulaganja u vojni kadar trebala da budu veća.

Naveo je da mnogo školovanih oficira napušta vojsku i da to slabi odbrambene kapicitete države.

Smatra da bi država morala da podrži ratne vetarane, borce i vojne invalide.

(Beta, 12.05.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »