Petković: 'Naoružani pripadnici kosovskih specijalnih jedinica upali na Gazivode'

Beta 11.12.2022

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da su "naoružani pripadnici kosovskih specijalnih jedinica upali na (branu veštačkog jezera) Gazivode" na Ibru, na obe strane administrativne linije centralna Srbija-Kosovo.

On je na Tviteru naveo da je o tome "upravo obavestio" specijalnog predsedstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Upravo sam obavestio@MiroslavLajcak o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih (premijera Kosova Aljbina Kurtija) specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali srpske zastave", napisao je Petković.

Naveo je EU da spreči "jednostrane i oružane akcije".

"EU mora da obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat!", napiso je Petković.

Jezero Gazivode koje ima manju hidrocentralu, služi navodnjavanju Kosovske nizije za snabdevanje vodom Prištine i za hlađenje Termolektrane "Obilić".

Lider inicijative 'Za Zubin Potok': Situacija napeta posle upada kosovskih specijalaca na Gazivode

Lider inicijative "Za Zubin Potok", Milija Biševac, ocenio je da je danas situacija u toj opštini napeta zbog upada kosovskih specijalaca u objekat na brani jezera Gazivode.

Kazao je za Insajder da je, "posle vesti o upadu specijalaca u objekat na na jezeru, pocelo okupljanje stanovništa u centru Zubinog Potoka i protest zbog tog nasilničkog čina".

"Narod je uznemiren i uplašen, ali odlučan u tome da brani svoja ognjišta, pa se zato i organizuju barikade", rekao je on.

Biševac je rekao da on i građanska inicijativa "Za Zubin Potok" osuđuje jednostrane poteze Prištine, koji, kako je ocenio, samo mogu da pogoršaju situaciju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je prethodno objavio da je o ovome obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Petković je na Tviteru pozvao EU da "obuzdaju" premijera Kosova Aljbina Kurtija od jednostranih i oružanih akcija.

Veštačko jezero Gazivode na Ibru, na obe strane administrativne linije centralna Srbija-Kosovo ima manju hidrocentralu, služi za navodnjavanje Kosovske nizije, za snabdevanje vodom Prištine i za hlađenje Termolektrane "Obilić".

(Beta, 12.11.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »