Vučić: Energetika i vojna industrija kao oblasti moguće saradnje sa Azerbejdžanom

Beta 21.12.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, da dve zemlje osim energetike imaju i brojne druge oblasti u kojima mogu da unaprede saradnju, poput vojne industrije, transfera tehnologije i zajedničke proizvodnje za treća tržišta.

"Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Vezuje nas iskreno prijateljstvo i nema načina da Srbiju okrenete protiv Azerbejdžana ili obrnuto. Nema tog pritiska i nema mogućnosti da se to uradi. Jedni drugima podržavamo teritorijalni integritet, tako je bilo i tako će biti", rekao je Vučić nakon sastanka sa Alijevim.

On je zahvalio predsedniku Azerbejdžana na podršci i razumevanju po pitanju problema sa kojima se susreće Srbija na međunarodnom planu i dodao da on oseća iskreno poštovanje prema Alijevu, odnosno da to ne govori samo zato što Srbiji treba gas.

Vučić je dodao da će delegacije na nižem nivou nastaviti da razmatraju mogućnosti za unapređenje saradnje, pre svega u vojnom sektoru, gde ima šanse da se neka oruđa zajednički modernizuju i da se onda zajednički i nastupi na tržištu.

"Moramo da budemo sami sebi dovoljni. Kao i da idemo u korak sa svetom. Svedoci smo kako neke velike i jake zemlje mogu da izgube mnogo snage za kratko vreme, kako sankcije mogu da budu razorne. A mi moramo da budemo spremni da sačuvamo svoje zemlje", rekao je on.

On je dodao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogroman napredak i da je malo mesta u svetu gde je tako nešto moguće videti.

"I druge zemlje imaju po 10 puta više nafte i gasa nego Azerbejdžan pa su u 10 puta lošijoj poziciji. To govori o snazi rukovodstva, viziji predsednika Alijeva i o tome da on prepoznaje izazove i svoje zemlje i savremenog sveta. To govori da se može napraviti razlika ako se ima dobro vizionarsko rukovodstvo. Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i drugih u svetu, jer on domaćinski i sa mnogo ljubavi vodi svoju zemlju", rekao je Vučić.

(Beta, 12.21.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »