Aleksić: Povlačenje Zakona o policiji je pobeda građana, narod je bio spreman na pobunu

Beta 26.12.2022

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić ocenio je danas da je povlačenje Zakona o policiji iz skupštinske procedure pobeda građana Srbije.

Aleksić je za televiziju N1 kazao da su građani shvatili koliko je taj zakon opasan i "prozreli nameru vlasti da ih nekažnjeno prati, lovi i sadistički muči", a da se vlast povukla jer je shvatila da je narod spreman na ozbiljnu pobunu zbog tog zakona.

"Dobro je da smo uspeli nešto da uradimo i nadam se da ćemo i u narednom periodu moći da utičemo na procese. Naš posao je da zastupamo interese građana i ovog puta smo uspeli. Planirali smo da pozovemo građane na proteste i oni bi izašli na ulice, jer je to bio poslednji trenutak da odbranimo slobodu", kazao je Aleksić.

On je istakao da su najgore rešenje u zakonu bile "zastrašujuće sadističke mere" i mogućnost da policija koristi elektrošokove protiv trudnica i bolesnih ljudi, kao i da prilikom ispaljivanja mreža sa kukama, koje mogu da se zariju u ljudsko meso, policajci budu oprezni i da ne gađaju ljude u glavu i vrat.

"Šta ako policajac promaši? Deluje kao da su zakonom hteli da omoguće lov na ljude koji se usude da se pobune protiv litijuma, Rio Tinta i drugih stvari, a da za to niko ne odgovara. Biometrijski nadzor je takođe veliki problem, jer bi mogli da nas snimaju i da te snimke daju pravnim licima, a ta pravna lica mogu biti Pink i Informer", naveo je Aleksić.

Dodao da je da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić predvideo i sponzorisanje policije i da i osuđivani kriminalci mogu da sponzorišu MUP.

"To govori o želji vlasti da privatizuje državu i da građanima radi šta god hoće. Zakon je podrazumevao pretvaranje policije u privatnu firmu i da ministar upravlja kao da je direktor policije, odnosno da može da zaposli i sankcioniše koga god hoće, a bilo je predviđeno i razbijanje demonstracija nekim čudnim spravama", rekao je Aleksić.

On je naveo da je Zakon o policiji davao "neslućene mogućnosti" vlasti da se obračunava sa građanima, i ocenio da je taj zakon suštinski bio i protiv građana i protiv policije.

"Zakon mora da se promeni iz korena, i sada moramo biti oprezni i ne smemo da spavamo, nego da pratimo šta će se dalje dešavati", rekao je on

Aleksić, koji je član Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, rekao je da odbor nije raspravljao o Zakonu o policiji, a jedini poziv koji je dobio kao član odbora je bio da sa ostalim članovima "ide na ručak sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem", što je odbio.

(Beta, 12.26.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »