Petković: Ispunjeni zahtevi, večeras odluka Srba sa Kosova o povlačenju barikada

Beta 28.12.2022

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su ispunjeni zahtevi Srba koji se nalaze na barikadama, ali da će večeras biti doneta odluka o njihovom povlačenju.

Petković je novinarima u Vladi Srbije rekao da je Vučić na sastanku sa Srbima sa Kosova u Beogradu zamolio povlačenje sa barikada pošto su ispunjeni zahtevi, ali da će oni prvo razgovorati sa Srbima koji se nalaze na barikadama, kada im prenesu garancije koje stižu iz SAD i EU.

On je dodao da će se Srbi sa barikada večeras posle 19 časova u centralnoj Srbiji sastati sa Vučićem.

Istakao je da Srbija do sada nije dobila jače garancije od strane SAD i EU, kada je reč o uslovima Srba za povlačenje sa barikada na severu Kosova i da će odgovornost sada biti na vlastima u Prištini.

"Garanciju sada daju najmoćnije sile na Zapadu, to je ono što je dobra vest, jer ove garancije dobijamo kada smo bili gotovo na ivici sukoba", naglasio je on.

Kazao je da se zahtevi Srba ispunjavaju i potvrdom SAD i EU da "ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća na mirnim protestima i barikadama".

"Sada ovom izjavom mogu da potvrdim da su naši ljudi na barikadama zaštićeni, jer sada nemate jače priznanje i garancije od SAD i EU, da ne postoje liste za hapšenje i da neće biti gonjeni i progonjeni Srbi koji se nalaze na barikadama", rekao je Petković.

Istakao je i garancije koje je dao Kfor, gde se garantuje da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever Kosova bez prethodne saglasnosti komandanta KFOR-a i četiri gradonačelnika na severu Kosova.

"Ova izjava KFOR-a postaje apsolutno izvor formalnog i materijalnog prava, jedna vrsta sporazuma", kazao je on i dodao da je do sada dogovor postojao samo između Prištine i NATO-a.

Petković je naglasio da se sada dogovor odnosi na sve strane, koji uključuje i Beograd i srpski narod na severu Kosova.

Dodao je da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić pušten u kućni pritvor nakon 19 dana "zatočeništva u ilegalnoj bazi na Jarinju", što je bio još jedan od zahteva Srba sa barikada.

"To je velika pobeda pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer to pokazuje da Pantić nije kriv i da optužba za nekakav terorizam jeste bio izraz političkog obračuna Aljbina Kurtija sa Srbima na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Naveo je da je Nikoli Nedeljkoviću skraćena zatvorska kazna za dva meseca i da je i on pušten na slobodu, dok se još uvek radi na tome da bude oslobođen i Miljan Adžić koji je uhapšen tokom protesta u Zvečanu.

Petković je naglasio da i dalje stoji zahtev za osnivanjem Zajednice srpskih opština.

(Beta, 12.28.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »