BBC vesti na srpskom

Velika Britanija i kraljevska porodica: Princ Hari tvrdi da ga je Vilijam fizički napao tokom svađe oko Megan

U memoarima, čije se objavljivanje uskoro očekuje, vojvoda od Saseksa opisuje fizički sukob sa bratom.

BBC News 05.01.2023  |  Malu Kurzino - BBC Njuz
Britain's Prince Harry, Duke of Sussex (L) and Britain's Prince William, Duke of Cambridge attend the unveiling of a statue of their mother, Princess Diana at The Sunken Garden in Kensington Palace, London on July 1, 2021, which would have been her 60th birthday.
Getty Images

Princ Hari tvrdi da ga je njegov brat princ Vilijam fizički napao, piše londonski Gardijan, koji navodi da je imao uvid u kopiju Harijevih memoara čije se objavljivanje uskoro očekuje.

List je objavio da su u memoarima Spare (Rezerva ili Potrošni) opisani detalji svađe prinčeva oko Harijeve supruge Megan Markl.

„Uhvatio me je za kragnu, pokidao mi ogrlicu i oborio me na pod", citira Gardijan pisanja princa Harija.

BBC nije imao uvid u memoare princa Harija.

Memoari bi trebalo da budu objavljeni naredne nedelje, ali Gardijan je naveo da je dobio kopiju.

Kensingtonska palata, gde živi Vilijam sa suprugom Kejt i decom, dok Bakingemska palata, gde živi kralj Čarls sa suprugom Kamilom, tek treba da odgovori na zahtev za komentar.

Prema pisanju Gardijana, u knjizi se navodi da je svađa izazvana komentarima princa Vilijama u Harijevom domu u Londonu 2019.

Vilijam je bio kritičan prema Harijevom braku sa Megan Markl, opisao ju je kao „komplikovanu", „neotesanu" i „bezosećajnu".

Hari je u memoarima napisao, nastavlja Gardijan, da je njegov brat „kao papagaj ponavljao ono što je pisala štampa" i tako je sukob eskalirao.

Princ Hari je potom opisao i fizički incident.

„Spustio je [čašu] vode, rekao mi nešto pogrdno, a onda je krenuo na mene. Sve se dogodilo vrlo brzo.

„Uhvatio me je za kragnu, pokidao mi ogrlicu i oborio me na pod.

„Pao sam na činiju za pse, koja je pukla pod mojim leđima, komadići su me sekli. Ležao sam na trenutak, ošamućen, a onda sam ustao i rekao mu da ode", piše Hari, prenosi Gardijan.

Martin Pengeli, novinar Gardijana koji je napisao tekst, rekao je da se nije obratio predstavnicima za medije princa Vilijama.

„Pažljivo smo ovo objavili, nismo ovo nazvali tučom, jer Hari kaže da nije uzvratio", kaže novinar.

Princ Hari piše da mu je brat rekao da mu uzvrati udarac, što je on je to odbio da uradi, navodi Gardijan.

Princ Vilijam je potom izgledao tužno i utučeno i izvinio se.

Na fotografijama se može videti da je princ Hari redovno nosio tamnu ogrlicu na raznim događajima u septembru 2019.

Prince Harry and Meghan Markle in South Africa in 2019.
Getty Images
Princ Hari sa Megan Markl u Južnoj Africi 2019. godine

Izdavač Pingvin Rendom Haus (Penguin Random House) tek treba da potvrdi da li su citirani odlomci iz memoara autentični.

Princ Hari je nedavno govorio o problematičnom odnosu sa bratom.

U Netfliksovom dokumentarnom filmu o Hariju i Megan, Hari je opisao sastanak sa bratom i ocem, tada princom, sada kraljem Čarlsom početkom 2020. godine, a tu je bila i pokojna kraljica Elizabeta.

„Bilo je zastrašujuće kada je brat počeo da vrišti i viče na mene i da on i moj otac govore stvari koje jednostavno nisu bile istinite. Moja baka je mirno i sedela i nemo posmatrala", rekao je on.

Gardijan navodi da princ Hari detaljno opisuje sastanak sa Čarlsom, tada princom od Velsa i princom Vilijamom posle sahrane njegovog dede, princa Filipa, u aprilu 2021.

Prema listu, princ Hari je u memoarima napisao da je njegov otac stajao između njega i princa Vilijama i rekao: „Molim vas, momci, nemojte da mi zagorčate ove poslednje godine (života)".

U trejleru za intervju, koji će biti emitovan uoči objavljivanja memoara, princ je rekao: „Želeo bih da vratim oca, voleo bih da mi se vrati brat".

Međutim, princ Hari je za ITV rekao da „oni nisu pokazali apsolutno nikakvu spremnost za pomirenje", iako nije bilo jasno na koga misli.

Bakingemska palata je odbila da komentariše.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.05.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »