Predsednica Kosova traži međunarodnu osudu 'destabilizujućih tendencija Srbije'

Beta 05.01.2023

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas na sastanku sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, tražila da "međunarodna zajednica osudi destabilizujuće tendencije Srbije".

Osmani je rekla da su kosovske institucije posvećene miru i bezbednosti, i da pozivima "dvema stranama" Kosovo ne treba izjednačavati sa Srbijom "jer se zna ko je agresor".

U njenom saopštenju je navedeno da je "predsednica Osmani istakla da je Kosovo koordinisano sa međunarodnim partnerima u rešavanju bezbednosnih izazova i u tom kontekstu je tražila veće učešće Velike Britanije kao ključne članice NATO-a i istorijskog partnera Kosova".

Osmani je istakla da je Kosovo "konstruktivna strana u odnosu na dijalog s Beogradom", ali da srpska strana, "kroz napore da destabilizuje Kosovo, pokušava da pomeri dijalog iz fokusa".

"U tom duhu, predsednica Osmani je tražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema destabilizujućim tendencijama Srbije tako što će osuditi takve postupke i ne izjednačavati strane kada se jasno zna ko je agresor", navedeno je u tekstu.

Osmani je rekla da na severu Kosova zakon osporavaju "kriminalne grupe dirigovane iz Srbije i bande koje su na crnoj listi SAD i Velike Britanije", a da je "u nadležnosti kosovskih institucija da u koordinaciji s međunarodnim partnerima obezbede vladavinu prava, mir i bezbednost pođednako širom Republike Kosovo i za sve građane bez razlike".

(Beta, 01.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »