Marković za Demostat: Uključivanje SAD jedini način da se ZSO konačno formira

Beta 14.01.2023

 Nekadašnja zamenica predsednika Odbora skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković ocenila je danas da je uključivanje SAD neophodno i da predstavlja jedini način da se Zajednica srpskih opština (ZSO) "konačno formira".Marković je u izjavi za istraživačko-izdavački centar Demostat navela je da su i SAD i EU više puta jasno tražile od premijera Kosova Aljbina Kurtija da ispuni sve odredbe iz Briselskog sporazuma koje se odnose na formiranje ZSO.

"Da strpljenje i tolerisanje Kurtija, od strane SAD, ima svoju granicu, pokazalo je upozorenje da će SAD tražiti alternativne partnere za fomiranje ZSO, što može da znači i mogućnost vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji", kazala je bivša poslanica Srpske napredne stranke (SNS).

Prema njenim rečima, poruke koje je poslao specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, i u Beogradu i u Prištini, su veoma jasne i nedvosmislene kada je u pitanju formiranje ZSO, ali i po pitanju zajedničke ekonomske regionalne saradnje koja takođe može značajno da utiče na smirivanje tenzija i stabilizaciju u regionu.

Aktuelni predsednik Odbora za spoljne poslove i nekadašnji šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom, Borko Stefanović, smatra da je očigledno da pregovarački proces i pronalaženje rešenja za kosovski problem ulazi u novu fazu.

Stefanović, koji je i potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP), kazao je za Demostat da je jasno da će preduslov za pristupanje završnom sporazumu sa Prištinom biti implementacija Briselskog sporazuma u potpunosti, što znači da će Priština morati da formira ZSO.

Prema njegovim rečima, očekivano da Aljbin Kurti, kao i SAD, šalju poruke da ZSO mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, kao što je i za očekivati da srpska strana uvek tranzitira ka rešenju koje će biti maksimalističko.

"Tako da ja ne verujem da će to biti Republika Srspka, ni nevladina organizacija. Mislim da će rešenje biti između NVO i robusnijih ovlašćenja koje zahteva Beograd, kao što ne verujem da je to nešto kapitalno veliko, što će zaštititi Srbe, njihove interese", naveo je Stefanović.

(Beta, 01.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »