Proizvođači mleka u Srbiji šalju predloge ministarki za spas farmi, ako ih odbije protest

Beta 24.01.2023

Proizvođači mleka u Srbiji uputiće predloge ministarski poljoprivrede Jeleni Tanasković za pomoć države kako bi opstale farme, a ako odbije organizovaće proteste i ubrzati gašenje farmi, rekao je danas član Radne grupe za pregovore sa nadležnim ministarstvom Dejan Trajković.

On je za agenciju Beta kazao da su se farmeri iz cele Srbije na sinoćnjem sastanku u Bogatiću dogovorili da predlože Tanasković da država što pre isplati dugove po osnovu premija i subvencija i podsetio da je ona obećala da će ti dugovi biti izmireni do kraja prošle godine.

"Imamo nekoliko predloga za pomoć države kako bi opstalo govedarstvo u Srbiji, daćemo rok od desetak dana da počne realizacija, a ako Ministarstvo poljoprivrede to odbije organizovaćemo protest i ako nema i dalje rezultata početi ubrzano da gasimo farme", rekao je Trajković, koji je vlasnik farme u okolini Pančeva.

Proizvođači mleka su, kako je rekao, predložili i da premija za mleko bude povećana sa 10 dinara po litru na 20 dinara.

Farmeri su, prema njegovim rečima, prošle godine za dva kvartala dobili premiju od 15 dinara po litru, ali je sada smanjena na 10 dinara.

Dodao je da je predlog i da se dozvoli izvoz mleka i smanji enormni uvoz i uveze samo nedostajuća količina, a ne količine koje obaraju cenu domaćeg mleka.

On je rekao da je predloženo i da se poveća regres po grlu, sa sadašnjih 25.000 dinara za umatičena goveda i da se zadrži stari pravilnik o prijavljivanju za taj podsticaj.

Trajković je rekao da je ukinut pravilnik o načinu prijavljivanja za taj regres jer je planirano raspisivanje javnog poziva na koji bi se javljali vlasnici goveda, a da uz to treba da pripreme i dokumentaciju o posedovanju goveda.

Takva procedura je, prema njegovim rečima, besmislena, iziskuje nove troškove za prikupljanje papira, iako su to podaci koji već postoje i podrazumeva da se prate javni pozivi, a ako se propuste nema ni podsticaja.

On je rekao da je nadležnom ministarstvu predloženo i da utvrdi minimalnu cenu mleka ispod koje otkupljivači ne mogu da ga plate.

"U ovoj situaciji kada je proizvođačka cena, na primer 75 dinara, mlekara može ljudima koji nemaju mogućnosti da biraju mlekaru jer žive po selima, ponudi 40 dinara. Pri tome, cene stočne hrane koje su povećane nisu se vratile na prethodni nivo", rekao je Trajković.

Dodao je da su ovih dana mlekare počele da smanjuju cene mleka koje su podignute jesenas kada se pojavila nestašica i nakon što im je odobren uvoz, jer sada uvoze ogromne količine i obaraju cene domaćeg mleka.

"Cena stočne hrane ne pada, a otkupljivači smanjuju cene, država smanjuje subvencije i u takvoj situaciji propast ovog sektora je neizbežna", kazao je Trajković.

(Beta, 01.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »