NADA: Hitno ograničiti uvoz mleka u Srbiju (VIDEO)

Beta 31.01.2023

Srpska koalicija NADA, koju čine Novi DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS), pozvala je danas nadležno ministarstvo da odmah uskladi uvoz mleka sa realnim potrebama tržišta jer smatra da je "trenutnim nekontrolisanim uvozom ugroženo i ovako devastirano i uništeno mlečno govedarstvo u Srbiji".

"Posle nestašice mleka koja se pojavila pre par meseci, država je dozvolila nekontrolisani uvoz mleka i tako dovela do još većeg problema naše stočare jer trenutno otkupljivači mleka, usled viška na tržištu plaćaju stočarima sedam do 10 dinara manje po litri mleka", izjavio je potpredsednik Nove DSS Zoran Sandić.

On je u saopštenju ocenio da će nekontrolisan uvoz mleka nerentabilnu proizvodnju učiniti gotovo nemogućom i dovesti do gašenja gazdinstava koja se bave mlečnim govedarstvom.

"Pozivamo nadležno ministarstvo da pošto nije prihvatilo naš predlog da prošlogodišnju sušu proglasi elementarnom nepogodom, sada izađe u susret poljoprivrednicima tako što će povećati subvencije i osloboditi ih plaćanja astronomskih računa koji im stižu ovih dana za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2022. godinu", naveo je Sandić.

Predsednik POKS-a i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović apelovao je na Ministarstvo poljoprivrede da poljoprivrednicima isplati sve zaostale subvencije i premije za prošlu godinu, kao što su sedam dinara po kilogramu za rod suncokreta i povraćaj sredstava za nabavku nove mehanizacije.

(Beta, 01.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »