U Skupštini zamalo sukob, Vučić viče na poslanike da su izdajnici i lopovi; Opozicija ustala uz povike 'Izdaja!' i 'Ne damo Kosovo!' (VIDEO)

Beta 02.02.2023

U Skupštini Srbije nakratko je prekinut rad, jer je nakon verbalnog sukoba između dela opozicije i predsednika Srbije Aleksadra Vučića, umalo došlo i do fizičkog obračuna.

U jednom trenutku, poslanici Novog DSS-a i Narodne stranke ustali su, a ispred njih su se našli i poslanici Srpske napredne stranke pa je došlo do međusobnog koškanja.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić optužio je lidera novog DSS Miloša Jovanovića da je hteo fizički da napadne Vučića, a nekoliko puta je pozvao poslanike Narodne stranke, Nove DSS, Dveri i Zavetnika da se vrate na svoja mesta, dok poslanike SNS-a nije opominjao.

Posle nekoliko minuta, Vučić je nastavio da govori i da poziva Srbe sa Kosova da čuju kako opoziciji nije stalo do njih, dok su opozicionari nastavili da izvikuju parole o izdaji.

Vučić ih je nekoliko puta nazvao kukavicama i huliganima, i dodao da je sreća što "takve kukavice ne vode Srbiju".

Poslanike Miloša Jovanovića, Bosrilsava Novakovića i Boška Obradovića nazvao je lopovima i izneo niz uvreda na njihov račun.

Paralelno sa Vučićem, i Orlić dobacuje sa mesta predsedavajućeg, tako da je se ne može dobro čuti šta ko govori.

Opozicija ustala uz povike 'Izdaja!' i 'Ne damo Kosovo!'

Atmosfera u skupštini se usijala kada su poslanici dela opozicije ustali i uz povike "Izdaja, izdaja!", "Ne damo Kosovo!" i "Ua, ua!", prekinuli govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Vi ste Kosovo dali! Mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi! Sram vas bilo lažovi jedni!", povikao je predsednik sa govornice.

Vučić je optužio opoziciju da je najviše aplaudirala na pominjanje imena bivšeg predsednika Srbije, Vojislava Koštunice, i počeo da čita imena Albanaca koji su u njegovo vreme pušteni iz zatvora.

Poslanici i dalje viču i pevaju "Kosovo je srce Srbije", zvižde i ne dozvoljavaju Vučiću da govori, dok i on neprestano viče s govornice.

U jednom trenutku ton prenosa bio je isključen čak i za novinare koji izveštavaju iz Doma Narodne Skupštine.

Incidentu je prethodio govor lidera Dveri Boška Obradovića koji je pozvao na odbijanje francusko-nemačkog plana da time, kako je naveo, "spreče predsednika da izda Srbiju".

Počela sednica na kojoj Vučić predstavlja izveštaj o pregovorima sa PrištinomPoslanici Skupštine Srbije započeli su jutros, novu vanrednu sednicu na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, on je na početku sednice pozdravljen višeminutnim aplauzom, ali i povicima "ua" i zvižducima poslanika opozicije.

Vućić je rekao da će u vezi sa francusko-nemačkim planom "biti vremena za odluke", kao i da ne sme da iznese ceo plan, ali da će izneti "sve ono što je najgore za Srbiju".

Vučić: Ako dođe do pitanja Kosova u UN, za mene je Ustav Sveto pismo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ako dođe do pitanja da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije ili ne, "on znati šta da radi" jer je za njega "Ustav sveto pismo" a kapitulacija i predaja nisu opcija.

Ukoliko bude morao da bira između svog ostanka na vlasti i Kosova u UN, on je kazao da "zna šta mu je činiti" jer ne postoji pitanje "Vučić ili Srbija jer je Vučić na strani Srbije".

(Beta, 02.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »