Opozicija smatra da set zakona o pravosuđu ne valja, Orlić polemiše sa svima sa mesta predsednika

Beta 04.02.2023

U Skupštini Srbije poslanici su u raspravi o setu pravosudnih zakona kritikovali predložena rešenja i govorili o aktuelnoj situaciji u pravosuđu, a dosadašnje zasedanje obeležila je polemika predsednika Skupštine sa poslanicima sa mesta predsedavajućeg.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da se u Srbiji ne poštuje Ustav i nema vladavine prava, što je glavna prepreka u evrointegracijama Srbije.

On je u Skupštini rekao da o promeni ustava nije postojala javna debata, da su promene samo kozmetičke i da ni ove izmene zakona neće doneti nezavisno pravosuđe.

Lutovac je naveo da u Srbiji nema prave podele vlasti i da je jedan od dokaza da Skupština ne kontroliše Vladu, bahato ponašanje ministara kada dođu u Skupštinu, te naveo da su ministri Siniša Mali i Aleksandar Martinović psovali poslanike kada je bila rasprava o budžetu.

Predsednik skupštine Vladimir Orlić ušao je u polemiku tvrdeći da se to nije desilo, a poslanik SNS-a Marijan Rističević nazvao je Lutovca "prijateljem mafijaša Šarića" uz tvrdnju da Aleksandar Martinović "nikad ne psuje".

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić tražila je da se snimak sednice prikaže i rekla da cela ta stranka "ima problem sa snimcima" jer nije pokazala snimak sa naplatne rampe u Doljevcu.

Na pokušaj ukazivanja povrede poslovnika, poslanicu DS Tatjanu Manojlović, koja je rekla da on preti poslanicima opozicije, Orlić je prekinuo posle dve reči i rekao "da je naprotiv rekao da neće da primenjuje mere".

"Ne, niste razumeli, nisam pretio, niste slušali. Ja znam da je vama teško i kad ste u sali da pratite", rekao je Orlić koleginici.

Prethodno je i poslanik Zavetnika Dragan Nikolić rekao da ta stranka neće podržati predložene zakone, ali da je podnela dvadesetak amandmana u želji da bar malo pomogne.

Zavetnici smatraju da izmene neće biti dobre jer se sada zna da Skupština neće birati sudije i tužioce, ali se "ne zna ko će da ih bira".

"Imaćemo dinastije, ljude sa istim prezimenom, interesne grupe koje će moći da kupuju ko će biti sudija", ocenio je Nikolić.

Podršku predlozima do sada su najavili poslanici Stranke pravde i pomirenja, Saveza vojvođanskih Mađara i Jedinstvene Srbije.

(Beta, 02.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »