PSG: Ujedinjeni traže informacije o radovima na Starom sajmištu

Beta 07.03.2023

Odbornička grupa Ujedinjeni u beogradskoj skupštini zatražila je danas od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da im dostavi idejno rešenje, predprojekat ili projekat po kom se izvode radovi u okviru Memorijalnog kompleksa "Staro sajmište".

Pokret slobodnih građana (PSG), koji je deo odboničke grupe "Ujedinjeni" je u saopštenju naveo da je to tražio i odbornik Vladimir Pajić a " na osnovu vesti o rušenju i neobeleženim radovima na "nemačkom paviljonu" u kompleksu, gde je za vreme Drugog svetskog rata bio logor za Jevreje, Rome i Srbe.

Pozvali su i predstavnike Zavoda "i da izađu na teren kako bi izvršili nadzor".

Pajić je ocenio da je taj gradski Zavod "pod uticajem urbanističkog pira", zaboravio koje su mu nadležnosti i kako je dodao, "čime treba da se bavi.”

Pozvao je na "hitnu obustavu radova dok se ne utvrde sve činjenice" i dok se, kako je kazao, " radovi ne vrate u okvir službe zaštite".

PSG je navela i da je Memorijalni kompleks Staro sajmište najznačajnije mesto sećanja srpsko i drugih naroda koji su tu stradali tokom Drugog svetskog rata.

Pozvali su , još jednom, sve nadležne da u okvir kompleksa uvrste i Stari savski most kao važan element istorije oslobođenja Beograda.

"Samo objedinjavanjem i proširenjem zone zaštite kao i posvećenim radom možemo uspešno spasiti od zaborava i stradanje ali i herojska dela tokom borbe za oslobođenje od okupacije", dodao je PSG.

Odborničku grupu "Ujedinjeni" u beogradskoj skupštini, uz PSG čini i Stranka slobode i pravde i sindikat "Sloga".

(Beta, 03.07.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »