Zelenović Eskobaru: Sporazum ne sme da nosi potvrdu da je u Srbiji sve u redu

Beta 16.03.2023

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je tokom razgovora sa specijalni izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da sporazum Beograda i Prištine "ne bi smeo da sa sobom nosi potvrdu da je u Srbiji sve u redu – jer nije".

Zelenović je u današnjem razgovoru podsetio da stranka Zajedno još nije iznela konačni stav o evropskom sporazumu, kao i da je predstavnik EU Miroslav Lajčak ranije preneo snažno opredeljenje EU ka proširenju.

"Ako je tako, u nekom od dokumenata treba da stoji datum za punopravno članstvo Srbije i Zapadnog Balkana u EU. To je vazno iz dva razloga – prvo, to bi vratilo nadu građanima koji žele u EU, ali su izgubili nadu i drugo, rasčistila bi se politička scena u Srbiji i jasno definisale proevropske snage", rekao je Zelenović.

U saopštenju je navedeno da je Eskobar ponovio da sporazum Beograda i Prištine definiše "normalizaciju odnosa, a ne priznanje," kao i da SAD podržavaju sporazum u potpunosti.

Američki izaslanik je rekao i da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, kao i da region Zapadnog Balkana treba da ide brže ka EU.

Eskobar je danas u Beogradu, dva dana pred sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Ohridu, održao sastanak sa predstavnicima opozicije.

(Beta, 03.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »