Fajon: Primena sporazuma Kosova i Srbije biće važna, treba im pomoći u tome

Beta 20.03.2023

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon izjavila je danas, povodom dogovora Beograda i Prištine o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, da je sada najvažnije sporovođenje i dodala da dvema stranama treba pomoći u tome.

"Sporazum, kako su ga prihvatili (kosovski premijer Aljbin) Kurti i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, jeste neka vrsta osnove, ali sada zavisi kakva će biti primena, kada je u pitanju uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kada je reč o nekoj normalizaciji odnosa", rekla je Fajon u Briselu za slovenačku agenciju STA.

Povodom toga što lideri Srbije i Kosova nisu potpisali sporazum, Fajon je rekla da je "poenta u tome da su se dve strane obavezale da će ga primeniti. "Na to ćemo ih takođe podsetiti", navela je.

Ona je naglasila da je potrebno pomoći i jednoj i drugoj strani da idu korak po korak ka zajedničkom cilju, odnosno normalizaciji odnosai pružila uveravanje da će i Slovenija pomoći u primeni sporazuma, koji je osetljiv za obe strane.

Prema rečima slovenačke ministarke, obe strane su svesne šta je u pitanju. Pre svega reč je o ljudima, da se stvari smire da ne bude ponovljenih incidenata, da ne bude nepotrebne eskalacije, posebno u sadašnjoj situaciji, kada je potrebna neka stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana, takođe u svetlu ruske agresije u Ukrajini, navela je.

"Naravno, to će zavisiti pre svega od mudrosti, možda razboritosti i iskrene namere obe strane i njihovih lidera", dodala je Fajon koja danas u Birsleu učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU na kojem visoki predstavnik EU Žozep Borel treba da izvesti o ishodu razgovora lidera Srbije i Kosova 18. marta u Ohridu.

Vučić i Kurti u Ohridu su posle 12 sati pregovora u Ohridu, uz posredovanje EU, postigli dogovor o Implementacionom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji međusobnih odnosa koji nije potpisan ali postaje sastavni deo evropskog puta i za Srbiju i za Kosovo.

(Beta, 03.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »