Počeo Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije

Beta 21.03.2023

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije počeo je danas u Beogradu, uz učešće 151 italijanske i 246 srpskih kompanija.

Skupu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani koji su jutros razgovarali o daljem unapređenju ekonomskih odnosa i novim investicijama.

Vučić je na otvaranju foruma kazao da je ponosan na činjenicu da je u Srbiji stvoren povoljan ambijent za privrednike i dodao da je Italija za Srbiju iskreni prijatelj na kojeg je uvek mogla da računa.

"Italija nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbiju. Italijanski preduzetnici su dobro došli u našu zemlju. Mi nudimo sigurnost jednog sistema, nismo 10 godina menjali poreze, 10 godina naša valuta je stabilna i nikakvih problema nemamo. Dve od tri najveće banke u Srbiji jesu italijanske", istakao je Vučić.

Dodao je da su srpske javne finansije u dobrom stanju i da je Srbija uspela u prethodne tri godine uspela da privuče 63 odsto direktnih stranih investicija.

"Imamo dobru digitalnu infrastrukturu, a što se tiče putne, železničke infrastrukture, napredujemo, gradimo", rekao je Vučić.

Robna razmena Srbije iItalije, koja je prošle godine iznosila 4,6 milijardi evra, po rečima Vučića biće znatno uvećana iduće godine kad počne izvoz alektričnih vozila iz kragujevačke fabrike čiji je većinski vlasnik italijanska komapnija Stelantis.

Naveo je da građani Srbije imaju ogromne simpatije prema Italiji i da se italijanski preduzetnici u Srbiji osećaju kao kod kuće.

"Kada sam bio u poseti severu Italije, video sam šta znače prave porodične kompanije, želeo bih da imamo takvih što je moguće više iz Italije, a znamo i da su vrata Italije za naše investitore otvorena", rekao je Vučić i pozvao italijansku premijerku Đorđu Meloni da dođe u Srbiju.

Antonio Tajani je rekao da Italija želi da bude prisutnija na Srbiji, Balkanu.

"Balkan je deo Evrope, tu žive naši prijatelji sa kojima smo sarađivali i sarađujemo. Balkan ima strateški značaj. Najavili smo da će prvi biznis forum biti upravo ovde, u ovoj prijateljskoj zemlji. Drevni odnos želimo da negujemo i ojačamo", rekao je on i dodao da Italija želi Srbiju u EU.

Istakao je neophodnost saradnje dve zemlje u "fundamentalinim sektorima", uključujući klimatske promene.

"Ovo nije samo jedna prelepa manifestacija, već je deo samo jedne šire strategije. Mi želimo da podstaknemo i mlade koji žele da postanu preduzetnici. Organizovaćemo festival start ap preduzeća. Mi smo spremni i želim da najavim da smo spremni da organizujemo sledeće godine ovakav skup u Trstu, gradu koji je najbliži Balkanu", rekao je Tajani.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je ovo najveći bilateralni poslovni forum koji je komora organizivala u poslednjnoj deceniji.

Italijanske kompanije najviše su zainteresovane da u Srbiji ulažu u energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Robna razmena Srbije i Italije u 2022. godini bila je 4,6 milijardi evra, što je 10,5 odsto više nego u 2021. Izvoz Srbije je iznosio dve milijarde evra, a uvoz iz Italije 2,6 milijardi.

Italija je po robnoj razmeni treći najznačajni partner Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, sa ulaganjem od oko četiri milijarde evra.

U Srbiji posluje skoro 1.300 kompanija, preduzetnika i finansijskih institucija sa većinskim italijanskim kapitalom, a zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Pre bilateralnih sastanaka srpskih i italijanskih privrednika biće potpisano više sporazuma, a biće održana tri okrugla stola - o tehnološkim inovacijama, zelenoj i energetskoj tranziciji, poljoprivredi i infrastrukturi.

Forum organizuje Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji.

(Beta, 03.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »