Још шест активиста ухапшено у Новом Саду на Шодрошу; Активисти траже хитно пуштање свих ухапшених (ВИДЕО)

Бета 24.03.2023

Припадници новосадске интервентне полиције ухапсили су данас активисте који су покушали да блокирају пут камиону који је дошао да покупи трупце оборених стабала на Шодрошу, тако што су сели пред њега.

Међу шесторо ухапшених су и Брајан Брковић из грађанског покрета "Браво", као и Младен Цвијетић и Радивој Јововић из новосадске канцеларије "Заједно".

Након што су активисти ухапшени, камион је прошао и започет је утовар трупаца.

Активиста којих је од јутрос било у малом броју, сада готово да и нема, али је и даље присутан велики број припадника полиције у опреми за разбијање демонстрација.

Данас раније, Активисти Варвара Лукач и Милош Ракић приведени су у полицију, након што су покушали да пробију кордон који је на новосадском Шодрошу постављен у раним јутарњим часовима како би се омогућила сеча стабала на траси новог моста преко Дунава.

Нови Сад: Активисти траже хитно пуштање свих ухапшених

Новосадски покрет Браво! и активисти окупљени око "Шодрош сурвајвер кампа" затражили су да активисти који су приведени током данашњег протеста на Шодрошу и Каменичкој ади буду хитно пуштени.

У саопштењу које потписују те две организације, подсећа се да је више активиста приведено када су сели на пут покушавајући да спрече пролазак камиона за извлачење посеченог дрвећа.

Додаје се и да је за приведене активисте организована правна помоћ.

Припадници новосадске интервентне полиције ухапсили су раније данас активисте који су покушали да блокирају пут камиону који је дошао да покупи трупце оборених стабала на Шодрошу, тако што су сели пред њега.

Војвођанске организације: Полицијско, политичко и урбанистичко насиље на Шодрошу

Група организација из Војводине протестовала је данас против, како су навели, полицијског насиља и хапшења активиста на Шодрошу и позвала Новосађане да подрже активистичку борбу против урбанистичког уништавања града.

Организације су позвале Новосађане да устану у заштиту активиста који су "изложени државној торури и подрже њихову борбу за очување града којег градске власти темељито и системски девастирају".

Саопштиле су да је данас на Шодрошу "без икаквог стварног разлога" ухапшено десетак активиста, међу њима и "особе које имају више од 70 година".

"Држава Србија, градска власт и полиција поново примењују насилне и антицивилизацијске методе над активистима који се боре за очување природне оазе Шодроша, односно драгоценог шумског појаса на Дунаву који се тренутно ваварски бесомучно и противзаконито уништава", наводи се у саопштењу.

Организације наводе да су насиље спроводили многи одреди полиције у пуној опреми.

Активисти Варвара Лукач и Милош Ракић приведени су у полицију, након што су покушали да пробију кордон који је на Шодрошу постављен како би се омогућила сеча стабала на траси новог моста преко Дунава #содрос #НовиСад #војводина #србија #аутономија

хттпс://т.цо/к54т7ОЦ1От пиц.твиттер.цом/цзQовКНр57— Аутономија Инфо (@аутономијанднв) Марцх 24, 2023

(Бета, 03.24.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »